FC Utrecht en VVV-Venlo bekeren verder ondanks blunderende keepers

Bart Ramselaar heeft FC Utrecht naar de tweede ronde van het TOTO KNVB-bekertoernooi geleid, terwijl VVV-Venlo zich eerder op de avond revancheerde voor de 0-13 nederlaag tegen Ajax. Ook SC Heerenveen en De Graafschap bereikten de tweede ronde.

FC Dordrecht
2 - 4
FC Utrecht
FC Utrecht

Aan de kant van FC Utrecht was er een basisplaats voor Willem Janssen, die zijn eerste speelminuten maakte sinds hij in januari een zware knieblessure opliep. De aanvoerder zag zijn ploeg al na vijf minuten op voorsprong komen door een treffer van Bart Ramselaar, die op aangeven van Eljero Elia de score opende.

Na ruim een kwartier trok Nikolas Agrafiotis de stand gelijk en daarbij ging Thijmen Nijhuis, die donderdag te horen kreeg dat hij voorlopig de eerste doelman is van FC Utrecht, niet helemaal vrijuit. De keeper kon echter opgelucht ademhalen, want nog voor rust stond het 1-3 aan de Krommedijk. Ramselaar maakte vijf minuten voor rust zijn tweede en Gyrano Kerk bepaalde de ruststand in de 42ste minuut op 1-3.

Na een klein uur ging Nijhuis echter voor de tweede keer in de fout en opnieuw profiteerde Agrafiotis: 2-3. In de 77ste minuut dacht FC Dordrecht op gelijke hoogte te komen, maar vanwege buitenspel ging het feest voor de thuisclub niet door. Twee minuten later ging de bal er aan de andere kant wél in: Sander van de Streek maakte er 2-4 van en dat bleek de eindstand.

VVV-Venlo
VVV-Venlo
4 - 2
FC Den Bosch

Zaterdag schreef Ajax geschiedenis door op bezoek bij VVV-Venlo met 0-13 te winnen, maar trainer Hans de Koning gaf aan blij te zijn dat zijn ploeg niet de hele week hoefde te wachten om de kater van de recordnederlaag weg te spoelen. Dinsdag kwam FC Den Bosch namelijk op bezoek in de eerste ronde van de strijd om de KNVB-beker. Daarin ging het kort voor rust echter opnieuw pijnlijk mis toen Romano Postema na een opzichtelijke fout van doelman Delano van Crooij voor 0-1 zorgde.

FC Den Bosch hield de voorsprong vast tot de 57ste minuut, maar toen trok Giorgos Giakoumakis de stand gelijk. En toen ging het snel, want twee minuten later had de thuisclub een voorsprong te pakken na een treffer van Jafar Arias. In de 73ste minuut besliste Giakoumakis de wedstrijd door met zijn tweede treffer van de avond voor 3-1 te zorgen. Postema maakte negen minuten voor tijd nog wel 3-2, maar in de extra speeltijd bepaalde Tobias Pachonik de eindstand in Venlo op 4-2.

sc Heerenveen
3 - 1
TOP Oss
TOP Oss

In het seizoen 2011/12 ging TOP Oss, destijds onder de naam FC Oss, ook op bezoek bij SC Heerenveen en dat werd een gedenkwaardige avond. De Friezen verpletterden de Brabanders: 11-1. Bijna negen jaar later kreeg TOP Oss kans op revanche, maar SC Heerenveen kwam op eigen veld niet in de problemen. Dankzij treffers van Joey Veerman, Benjamin Nygren en Rodney Kongolo namens de thuisclub en Joshua Sanches namens Oss werd het 3-1 in het Abe Lenstra Stadion.

FC Twente
FC Twente
1 - 3
De Graafschap

Met elf punten uit zes wedstrijden was FC Twente uitstekend gestart aan het nieuwe seizoen in de Eredivisie, maar zonder de licht geblesseerde Joël Drommel ging het in eigen huis mis tegen De Graafschap. Met Jeffrey de Lange onder de lat als vervanger van Drommel keken de Tukkers na 34 minuten tegen een 0-2 achterstand aan.

Mo Hamdaoui opende in de achttiende minuut de score met een schot in de korte hoek en elf minuten voor rust verdubbelde Joey Konings de voorsprong van de Superboeren na een fout van Gijs Smal.

Na een uur was FC Twente dicht bij de aansluitingstreffer via Danilo, maar de lat stond deze in de weg. Een minuut later was het echter alsnog raak. Casper Staring luisterde zijn debuut op met een doelpunt. De thuisclub ging op zoek naar de gelijkmaker, maar die kwam er niet meer in De Grolsch Veste.

Diep in de extra speeltijd zorgde Julian Lelieveld voor de definitieve nekslag door er 1-3 van te maken. Daardoor bereikt De Graafschap de tweede ronde en zit het bekeravontuur er voor FC Twente dit seizoen al na één wedstrijd op.