Edgar Davids: explosieve motor weer geschorst

In het sterrenensemble van Juventus is Edgar Davids een opvallende verschijning. Niet alleen door zijn opvallende bril, die hij moet dragen door een oogaandoening, maar zeker ook vanwege zijn spel. De 28-jarige Amsterdammer houdt niet van verliezen en doet er dan ook alles aan om als winnaar van het veld te stappen. Zowel in de letterlijke als in de figuurlijke zin van het woord.

Davids keerde vorige week dinsdag in de Champions League-wedstrijd tegen Celtic terug in de hoofdmacht van Juventus. Na een schorsing van ruim vier maanden wegens vermeend dopinggebruik sloot hij een zwarte periode in zijn carrière af. De Oude Dame kon haar zoon weer in haar armen sluiten. Tackelend, sprintend en opgefokt baande Davids zich een weg door de vijandelijke linies. Tot een kwartier voor tijd. Een optelsom van overtredingen, sommige goed voor direct rood, was voorafgegaan aan het onvermijdelijke. De Pitbull maakte wederom een overtreding op het middenveld, niet eens zo'n harde, maar zag scheidsrechter Helmut Krug voor de tweede keer naar zijn borstzak grijpen.

Spelers die op het randje spelen lopen nu eenmaal de kans op een gele of rode kaart, maar dat is nog altijd beter dan een speler die zijn voet terugtrekt en geen passie voor de club toont. De supporters dragen Davids daarom op handen. In Italië moet een speler willen sterven voor zijn club. En de middenvelder toont aan daar bereid toe te zijn.

Zo ook in de wedstrijd tegen Lecce van afgelopen zondag. Juventus-verdediger Paolo Montero begon een opstootje met Lecce-doelman Antonio Chimenti. Vredesstichter Davids kwam op het relletje afgestormd en gaf in het woud van spelers David Balleri een tik op zijn neus. De scheidsrechter zag het voorval niet, de tuchtcommissie van de Italiaanse bond wel. Na bestudering van de televisiebeelden kreeg Davids opnieuw een schorsing: twee wedstrijden. Zijn tweede straf in een week.

Juventus heeft de naam een ploeg te zijn met heethoofden, tot grote ergernis van coach Marcello Lippi. Toch nam hij zijn spelers in bescherming. 'Ik wil geen olie op het vuur gooien, maar de Lecce-verdedigers stelden zich erg aan. Aan de andere kant is dit niet de eerste keer dat het ons gebeurt', vertelde Lippi aan de Italiaanse pers. 'En om spelers nu niet meer op te stellen is niet goed. Ik ben geen schoolmeester die straf uitdeelt. Ik praat liever met iemand. Als de boodschap met praten niet aankomt, lukt het met andere manieren ook niet.'

De klap die Davids uitdeelde aan Balleri kan nog extra gevolgen hebben voor de middenvelder van Juventus. Zo vertelde voorzitter Luciano Moggi voor de uitspraak. 'Als de daad van Davids bewezen wordt, zullen we hierop reageren.' Daarbij zou ook het verleden van Davids mee kunnen spelen. In de 108 wedstrijden die hij speelde voor de ploeg uit Turijn ontving hij 36 gele en drie rode kaarten, een gemiddelde waaraan geen enkele ploeggenoot kan tippen.

Bekijk hier al onze video's