ECA verdeeld over afsluiten Champions League

Reacties

Het plan van Juventus-voorzitter Andrea Agnelli om van de Champions League een semi-gesloten supercompetitie te maken is als een boemerang teruggekomen. De Italiaan is voorman van de European Club Association (ECA) en stelde een systeem voor met drie niveaus en promotie/degradatie.

ECA verdeeld over afsluiten Champions League

De nationale competities - nu nog bepalend voor de toegang tot de Champions en de Europa League - zouden daarmee minder relevant worden. Direct na het uitlekken van de plannen werd Agnelli geconfronteerd met een golf van kritiek, ook uit eigen gelederen. Onder meer de clubs uit de Premier League en de Bundesliga spraken zich uit tegen het voornemen om de nationale competities te devalueren.

Eind vorige week gingen de schijnwerpers op de kopstukken van de ECA die over de kwestie vergaderden in Malta. Het vreemde van deze organisatie is dat Agnelli spreekt namens een achterban met 232 clubs, maar in de praktijk heeft het merendeel van de leden andere belangen dan de topclubs, zoals het Juventus van Agnelli. Voorafgaand aan de bijeenkomst uitten onder meer Lazio, Schalke 04, Saint-Étienne, AS Monaco en FC Basel dan ook felle kritiek op de Agnelli-ideeën.

Bij de vergadering waren uiteindelijk 156 leden aanwezig. Na afloop pareerde de baas van Juventus al het commentaar op zijn eerste schetsen; volgens hem is een Champions League-nieuwe stijl geen protectionisme van de supermachten, maar juist een kans voor de topclubs uit de kleinere landen om te kunnen doorgroeien. Daarbij haalde hij Ajax aan, dat schitterde als halvefinalist, maar toch weer de voorrondes moet spelen. In het door hem beoogde systeem zou Ajax verzekerd zijn van deelname.

Zo langzamerhand is de vraag waarom vele subtoppers in Europa lid blijven van deze organisatie, die vooral het geluid van de topclubs naar voren brengt. Het bestuur van de ECA (met daarin ook Edwin van der Sar) zit aan tafel bij de UEFA en schermt ermee dat wordt gesproken namens álle clubs, maar in feite zijn het een paar topclubs die de dienst uitmaken. In Nederland legitimeren behalve Ajax en PSV, ook Feyenoord, AZ, FC Twente, Vitesse, FC Utrecht en SC Heerenveen deze dominante belangenvereniging, met aan het hoofd een man die voor vele clubs de weg naar de Champions League wil gaan barricaderen.

De ECA speelde vorige week overigens in op de kritiek dat de organisatie niet democratisch genoeg is en regelde dat het bestuur wordt uitgebreid van 15 naar 24 man. Zo wordt er nu voor gezorgd dat meer clubbazen uit de kleine landen een leidinggevende functie krijgen binnen de ECA.

Zo ontstond begin jaren negentig de Champions League:

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.