Dumfries bewijst dat niets onmogelijk is

Reacties

Wie vier jaar geleden als een van de weinigen langs de zijlijn stond bij een jeugdwedstrijd van Barendrecht, had een toekomstig international aan het werk kunnen zien. Denzel Dumfries stippelde zijn route in de voetballerij zorgvuldig uit en zag zaterdag zijn droom in vervulling gaan.

Dumfries bewijst dat niets onmogelijk is

In 2014 speelde Dumfries nog bij de amateurs, maar nadat Sparta Rotterdam hem had opgepikt en liet debuteren in het betaalde voetbal ging het snel. Twee jaar later volgde een uitnodiging voor Oranje Onder-20, niet veel later mocht hij zich ook melden bij Jong Oranje.

VI sprak in die tijd met Dumfries, die niet veel eerder besloten had om over te stappen van Sparta naar SC Heerenveen. 'Ik vind het zo ontzettend mooi dat ik deze kleren mag dragen', vertelde Dumfries terwijl hij keek naar het logo van de KNVB op zijn shirt. 'Dat maakt me onwijs trots. Voor mij is het echt een droom om voor Jong Oranje uit te komen. Ik heb lang bij de amateurs gespeeld. Dan zit je voor de televisie naar die jongens in een oranje shirtje te kijken... Man, dat is echt iets. Als je dan een paar jaar later zelf wordt opgeroepen, dan is dat toch kicken?'

Toch was Dumfries al international voordat de KNVB bij hem uitkwam. Toen hij in de jeugd van Barendrecht voetbalde kreeg hij een uitnodiging van de bondscoach van Aruba. Dumfries heeft een Arubaanse vader en mag zodoende ook voor dat land uitkomen. De verdediger ging in op het aanbod, maar plaatste wel een duidelijke kanttekening bij de acceptatie.

'Ik wilde geen officiële interland spelen', was de uitleg van Dumfries. Al in die tijd, als jeugdspeler van een amateurclub, had de in Rotterdam geboren voetballer een groot doel: Oranje. Zolang een speler alleen maar oefeninterlands speelt voor een land, kan hij nog uitkomen voor een ander land. Dumfries speelde tegen Guam, maar hield de deur naar Oranje altijd open.

Zo koos Dumfries heel bewust voor een route. In de tijd dat hij zijn debuut voor Jong Oranje maakte sprak hij zijn dromen uit. 'Ik vind het al een beloning dat ik ben opgeroepen voor Jong Oranje. Natuurlijk droom ik weleens van Oranje, een mens moet toch dromen? Ik ben een realist, maar dan wel eentje die alles uit zijn loopbaan wil halen. Ik heb de laatste jaren bewezen dat niks onmogelijk is.'

Het bewijs werd inderdaad geleverd, zaterdag kreeg Dumfries een basisplaats in de tweede Nations League-interland van het Nederlands elftal. De rechtsback, inmiddels neergestreken bij PSV, oogstte lof vanwege zijn spel en lijkt de komende jaren de concurrentiestrijd aan te gaan met de beste rechterverdedigers van Nederland. 'Mijn doel is elke dag beter te worden. Er zit nog veel meer in', belooft Dumfries aan Nederland.

VI sprak met Denzel Dumfries na zijn debuut in het shirt van Oranje
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.