Duivels dilemma in Duitsland: Ter Stegen of toch Neuer

Reacties

Van noodoplossing bij Duitsland tot 'even belangrijk als Lionel Messi' bij Barcelona. Marc-André Ter Stegen zorgt voor druk aan het adres van de niet meer onbetwiste nummer één Manuel Neuer. De T-Frage begint voor bondscoach Joachim Löw prangender te worden.

Duivels dilemma in Duitsland: Ter Stegen of toch Neuer

Een half jaar geleden was er geen twijfel over wie er op het WK onder de Duitse lat zou staan. Neuer was de onbetwiste nummer één, buiten elke discussie verheven. De vraag was alleen nog wie er als zijn stand-in ging fungeren gezien het contingent aan sterke Duitse keepers. Inmiddels is het nog maar de vraag of Neuer in Rusland het Duitse doel verdedigt. Rond de oefenduels met Spanje en Brazilië is er een brede discussie op gang gekomen over de nummer één: de T-Frage.

'We zullen voor Manu natuurlijk alle mogelijkheden openhouden', had Löw eind 2017 gezegd. 'Hij is de beste doelman ter wereld, onze aanvoerder. Met zijn uitstraling hebben we hem unbedingt nodig.' Maar inmiddels zijn er scheurtjes gekomen in het vertrouwen dat Neuer komende zomer in Rusland onder de Duitse lat staat.

Twee redenen liggen ten grondslag aan de groeiende twijfels over de positie van Neuer. De doelman van Bayern München kampt sinds september met een voetblessure. Steeds weer is een comeback uitgesteld. Het gebroken middenvoetsbeentje is weerbarstiger dan verwacht. De vraag is wanneer Neuer weer binnen de lijnen gaat komen. Met zijn bezoek aan de nationale ploeg wilde hij deze week laten zien dat hij er nog steeds is. Maar hij was slechts op bezoek.

'Iedereen was blij hem te zien', zei teammanager Olivier Bierhoff. 'Het was ook zijn wens om er weer bij te zijn, om met de spelers, trainers en betrokkenen te spreken. Ik ben positief gestemd, en hij ook. Van onze kant is er geen druk. Het is een beslissing van hem en de artsen. We hopen natuurlijk dat hij honderd procent belastbaar is als we hem selecteren.'

Juist in dat laatste schuilt een cruciale slag om de arm. Er is immers nog steeds geen sprake van een volledige inzetbaarheid. Bovendien heeft Löw te maken met een andere kandidaat die zich heeft ontpopt tot een van de beste keepers van dit moment. 'Ter Stegen is voor Barcelona even belangrijk als Lionel Messi', overdreef oud-international Bodo Illgner misschien in gesprek met Kicker. Maar de woorden van de voormalig doelman van Real Madrid geven wel aan dat de status van Ter Stegen veranderd is. Al dan niet door het blessureleed van Neuer heeft hij zich opgewerkt tot een meer dan redelijk alternatief voor het WK. Hij is de status van noodoplossing voorbij, hij is meer dan een serieuze concurrent.

Op 15 mei is de dag van de waarheid. Dan maakt Löw zijn voorlopige WK-selectie bekend. Neuer heeft nog twee maanden om de twijfels over zijn beschikbaarheid weg te nemen. Dat zegt ook voormalig bondscoach Berti Vogts: 'Als hij de laatste Bundesliga-duels speelt en daarna de oefeninterlands tegen Oostenrijk en Saoedi-Arabië, dan komt het goed en zou ik me geen zorgen maken. Maar je moet ook duidelijk zeggen: zonder die Bundesliga-duels en zonder de oefeninterlands wordt het moeilijk. Dat moet daarom de deadline zijn, omdat hij tegen Oostenrijk of Saoedi-Arabië niet echt getest zal worden.' De T-Frage is voor Neuer een race tegen de klok geworden.

Dit zijn de beste vijf doelmannen van dit moment
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.