Duitsland zet zichzelf voor schut tegen Oranje-opponent Noord-Macedonië

De drie EK-tegenstanders van het Nederlands elftal hadden woensdag wisselend succes in de WK-kwalificatiereeks. Oostenrijk kreeg in eigen huis een pak rammel, terwijl Oekraïne pijnlijk struikelde. Het belangrijkste nieuws was echter de ongekende stuntzege van Noord-Macedonië bij Duitsland.

GROEP J

Duitsland
Duitsland
1 - 2
Noord-Macedonië

Nederland speelt op het EK de laatste groepswedstrijd tegen Noord-Macedonie, op maandag 21 juni. Dat lijkt op papier de minste van de drie tegenstanders, maar woensdagavond lieten de bezoekers zien dat ze niet onderschat moeten worden. Noord-Macedonië hield een helft stand, en kwam op slag van rust zelfs op voorsprong via een intikker van good old Goran Pandev (37).

De Duitsers hadden een penalty nodig voor de 1-1: na een overtreding op Leroy Sané scoorde Ilkay Gündogan. De doelpuntenmaker had in de slotfase ook een assist kunnen noteren, maar op zijn aangeven verprutste de volledig vrijstaande Timo Werner op knullige wijze een enorme kans. Die misser kwam Duitsland peperduur te staan, vooral omdat Napoli-middenvelder Elif Elmas vijf minuten voor tijd ook nog de 1-2 binnenschoot.

Daarmee zorgde hij voor een regelrechte (en historische) sensatie: Duitsland had de voorgaande 35 WK-kwalificatieduels namelijk allemaal niet verloren.

Denemarken

De Oostenrijkers zijn op donderdag 17 juni de tweede pouletegenstander van Nederland op het EK. In het thuisduel met Denemarken stond het halverwege nog 0-0, maar drie minuten na zijn invalbeurt schoot Andreas Skov Olsen na een uurtje van dichtbij de 0-1 binnen, na een afgemeten pass van Thomas Delaney. Daarna stortte Oostenrijk in elkaar.

Een kwartier na die 0-1 stond het namelijk 0-4. Eerst schoot Joakim Maehle de 0-2 binnen, voordat Tottenham Hotspur-middenvelder Pierre-Emile Højbjerg en Skov Olsen de derde en vierde goal binnenschoten. Nóg erger werd de vernedering niet voor Oostenrijk.

Moldavië
Moldavië
1 - 4
Israël
Israël

In dezelfde groep was er namens Israël een belangrijke rol voor PSV-spits Eran Zahavi. Na de 1-0 van Catalin Carp was hij op slag van rust goed voor de gelijkmaker. Direct na de pauze kwam de thuisploeg met een man minder te staan na rood voor Ion Nicolaescu, waarna Manor Solomon er 1-2 van maakte. Hij schoot raak nadat Zahavi twee keer op de keeper stuitte. Het werd uiteindelijk nog 1-4, dankzij treffers van Munas Dabbur en Bibras Natcho.