Duitsland vreest titelhouder-syndroom, België kan flinke stap zetten

Reacties

In de rubriek Vandaag in Rusland blikken we elke dag vooruit op de WK-gebeurtenissen van die dag. Zaterdag kan België in Groep G al een enorme stap richting de achtste finale zetten, moet Mexico de stunt tegen Duitsland een goed vervolg zien te geven, terwijl onze oosterburen zich in Groep F juist moeten herstellen van de smadelijke nederlaag uit de openingsronde.

Duitsland vreest titelhouder-syndroom, België kan flinke stap zetten

Wedstrijden zaterdag 23 juni
14.00 uur: België - Tunesië (Moskou)
Groep G
Scheidsrechter: Jair Marrufo (Verenigde Staten)

17.00 uur: Zuid-Korea - Mexico (Rostov)
Groep F
Scheidsrechter: Milorad Mazic (Servië)

20.00 uur: Duitsland - Zweden (Sotsji)
Groep F
Scheidsrechter: Szymon Marciniak (Polen)

De stand in Groep F:

De stand in Groep G:

België - Tunesië

België won in het openingsduel met 3-0 van het kleine Panama, terwijl Tunesië tegen Engeland in de blessuretijd schlemielig onderuitging: 2-1.

• Bij onze zuiderburen ontbreken verdedigers Thomas Vermaelen en Vincent Kompany nog altijd: de twee kampen met blessures. Waarschijnlijk zijn zij voor de laatste groepswedstrijd tegen Engeland wel weer fit.

• Beide landen speelden drie keer eerder tegen elkaar. In 1992 verloor België een vriendschappelijke interland met 2-1, in 2014 won het een oefenduel (dat vanwege een hagelbui 47 minuten stil lag) juist met 1-0. Op het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea troffen België en Tunesië elkaar ook al. Ex-bondscoach Marc Wilmots maakte de 1-0, de wedstrijd eindigde in 1-1.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Zuid-Korea - Mexico

• De Mexicanen begonnen het WK met een sensationele 1-0 overwinning op regerend wereldkampioen Duitsland, terwijl Zuid-Korea juist teleurstellend onderuitging tegen Zweden: ook 1-0.

• Het wordt de tweede keer dat beide landen elkaar op een WK treffen. In 1998 namen de Aziaten een 1-0 voorsprong, maar Mexico ging er uiteindelijk met een 1-3 overwinning vandoor. In dezelfde poule speelde ook het Nederlands elftal.

• Bondscoach Juan Carlos Osorio heeft naar alle waarschijnlijkheid wederom basisplaatsen over voor PSV'er Hirving Lozano (die tegen Duitsland de enige treffer voor zijn rekening nam) én oud-PSV'ers Andrés Guardado en Hectór Moreno.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Duitsland - Zweden

• Beide landen speelden al veel vaker tegen elkaar: liefst 22 keer stond er (in wat voor vorm dan ook) een Duitsland - Zweden op de rol. Qua overwinningen staat het 10-8 voor Die Mannschaft. De twee meest opmerkelijke ontmoetingen van de laatste jaren waren tijdens de kwalificatiecyclus voor het WK 2014 (zie onder).

• Bij Duitsland vreest men dat verdediger Mats Hummels niet fit genoeg is om te spelen: hij kampt met een nekblessure.

• Duitsland moet waken voor het 'titelhouder-syndroom'. In 2010 sneuvelde Italië (de wereldkampioen van 2006) in de groepsfase, waarna Spanje (in 2010 de beste van de wereld) vier jaar later de poule met daarin ook Oranje niet overleefde.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Wat gebeurt er vandaag nog meer in Rusland?

• Bondscoach Gareth Southgate van Engeland zal vandaag vooruitblikken op het tweede groepsduel van The Three Lions, zondag tegen Panama. Kan zijn ploeg de benauwde zege op Tunesië een goed vervolg geven?

Getal van de dag

8
Zoals aangekondigd: de twee meest bizarre wedstrijden tussen Zweden en Duitsland liggen in het recente verleden. Het waren de laatste twee keren dat beide landen elkaar ontmoetten, allebei de duels (in de kwalificatiereeks voor het WK 2014) leverden acht goals op. In Duitsland nam de thuisploeg op 16 oktober 2012 een 4-0 voorsprong, maar in het laatste halfuur scoorde Zweden nog vier keer: 4-4. Bijna een jaar later nam Duitsland wraak door in Solna met 3-5 te winnen. André Schürrle was toen de grote man met een hattrick.

Vandaag in het WK-verleden

Op deze datum in 1974 was Johan Neeskens de gevierde man voor het Nederlands elftal. Nadat Oranje tijdens het WK in West-Duitsland de groepsduels met Uruguay (2-0) en Zweden (0-0) al had afgewerkt, stond op 23 juni de afsluitende wedstrijd tegen Bulgarije op het programma. Dat duel eindigde uiteindelijk in 4-1, mede dankzij twee rake strafschoppen van Neeskens (zie foto onder).

Door de zege op de Oost-Europeanen plaatste Nederland zich voor de tweede poulefase. Daarin werd gewonnen van Argentinië (4-0), Oost-Duitsland en Brazilië (beide keren 2-0). In de daaropvolgende finale speelde Oranje uiteindelijk tegen gastland West-Duitsland. Hoe dat afliep is inmiddels wel bekend...

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.