Duitsland stottert maar klopt Costa Rica

Duitsland is het WK begonnen met een onnodig krappe 4-2 overwinning op Costa Rica. De Midden-Amerikanen hadden grotere schade kunnen aanrichten maar spaarden de gammele Duitse laatste linie.

Een prachtige goal van Philipp Lahm en twee karakteristieke treffers van Miroslav Klose hielpen de ploeg van Jürgen Klinsmann aan de punten en aan een flinke stap richting de tweede ronde in de poule met verder Polen en Ecuador.

In München speelde Die Mannschaft aanvallend behoorlijk. Toch bleken de Duitsers verdedigend opnieuw kwetsbaar. De vier man op lijn achterin mochten van geluk spreken dat Costa Rica maar zo spaarzaam succesvol voor Jens Lehmann opdook.

In twaalfde minuut gebeurde dat voor de eerste keer. Ronald Gómez stuurde Paulo Wanchope weg. Arne Friedrich stapte te laat, waardoor er van buitenspel geen sprake was. De 28-jarige aanvaller bleef koel en schoot de bal alleen voor Lehmann laag raak: 1-1.

Lahm had Duitsland even daarvoor op voorsprong gezet. De aanvallend ingestelde linksback draaide voor zijn favoriete rechterbeen en leverde een loepzuiver schot af. José Francisco Porras zag het leer precies in de verre kruising in het net belanden.

Duitsland had na de 1-1 evenmin veel tijd nodig om weer afstand te nemen. Bastian Schweinsteiger schoot of zette hard voor en Klose stond bij de tweede paal op de juiste plek om simpel binnen te tikken.

De wedstrijd leek gespeeld toen Klose een kwartier na rust ook de 3-1 maakte en Costa Rica al lange tijd niets had laten zien. Op voorzet van Lahm kopte hij eerst knap in, maar Porras redde nog sterker. Uit de rebound schoot de jarige Klose (28) alsnog raak. Het was zijn zevende goal in acht WK-duels.

Het werd nog even benauwd toen Wanchope de marge weer verkleinde. De boomlange aanvaller stond nu wel net buitenspel toen hij de bal ontving maar schoot opnieuw probleemloos binnen. Drie minuten voor tijd maakte Torsten Frings een einde aan de onzekerheid door van 25 meter hoog raak te schieten.