Duitsland en Engeland verbijsterd over erbarmelijke omstandigheden in Qatar

Reacties

In Duitsland en Engeland is de discussie over het WK in Qatar bij de start van de interlandperiode opnieuw aangewakkerd. De Duitsers schrokken na nieuwe informatie van mensenrechtenorganisaties over de erbarmelijke omstandigheden in het land. In Engeland is men daarnaast verbijsterd over wijze waarop de fans ontvangen zullen worden. Ook de KNVB maakt zich druk.

Duitsland en Engeland verbijsterd over erbarmelijke omstandigheden in Qatar
© @ianherbs

In de Süddeutsche Zeitung gaf de Duitse bondscoach Hansi Flick aan te zijn geschrokken van alle informatie die hij vergaarde over het gastland dat in november het eindtoernooi organiseert. 'De vraag of het juist is dat Qatar de toezegging gekregen heeft om het WK te organiseren, had al veel eerder beantwoord moeten worden. Met een nee. Als het gaat om mensenrechten of duurzaamheid, klopt er een heleboel niet. Dat is me wel duidelijk.'

Tekst gaat door onder de foto's:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

'Hoe kon de FIFA het WK aan dit land toekennen?', vroeg ook Oliver Bierhoff, teammanager van de Duitse nationale ploeg, zich hardop af. De oud-international van Die Mannschaft noemde de toekenning dubieus.

Flick gaf toe dat hij pas te laat door heeft gehad dat de situatie in Qatar zo belabberd is. 'Dit is geen toernooi voor de fans. Ik heb veel vrienden en kennissen die naar Qatar hadden gewild, maar de enorme prijzen zijn onbetaalbaar, terwijl de situatie voor bijvoorbeeld homoseksuelen onaanvaardbaar is. Daarnaast zijn er mensenrechtenschendingen, omdat minderheden worden uitgesloten.'

Schrik in Engeland
De Engelse journalist Ian Herbert bezocht namens The Daily Mail het land afgelopen week nog. Hij bekeek de status van de voorbereiding op het eindtoernooi en schrok van wat hij aantrof. Weliswaar is Doha opgefleurd met gigantische beeltenissen van topspelers (zoals onder andere Virgil van Dijk), maar de boel staat nog grotendeels in de steigers.

De goedkoopste optie om een nacht in Qatar te verblijven is om een tent te boeken op de nog af te maken camping. Zo'n 190 euro per persoon per nacht moeten supporters afrekenen. Dat gebeurt op een locatie die er nog uit ziet als een gigantisch bouwterrein. Een andere bestemming voor de fans is het park met stacaravans. Ook daar is het nog een grote chaos.

Tekst gaat door onder de foto:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Behalve alle nog af te ronden supporterszaken staan de fans ook 24 uur per dag onder camera-toezicht. Elk stadion beschikt zelfs over zo'n 15.000 camera's om iedere bezoeker gedetailleerd in beeld te kunnen brengen. Volgens The Daily Mail moeten fans geen authentiek voetbalfeest verwachten. Aan de voorkant zal er door het grote geld een hoop spektakel in beeld komen, verwacht het medium, maar zeker de accommodaties en de fanbeleving is nog een grote zorg.

Van Gaal en KNVB pleiten voor compensatiefonds
Maandag werd het Nederlands elftal nog ingelicht door Amnesty International over de huidige werk- en leefomstandigheden in Qatar. De mensenrechtenorganisatie maakt zich hard om middels een compensatiefonds 440 miljoen euro van de FIFA te krijgen. Dat bedrag moet gebruikt worden om nabestaanden en arbeiders te kunnen compenseren. Het is een zaak waar de mondiale voetbalbond nog in tekort schiet.

'Natuurlijk steun ik dat. Dat fonds moet er zeker komen', vond ook bondscoach Louis van Gaal. 'Zeker als je ziet welke bedragen de FIFA met het WK verdient', vervolgde de oefenmeester zijn relaas. Secretaris-generaal van de KNVB Gijs de Jong gaf aan met negen andere Europese bonden een brief te hebben gestuurd naar de FIFA. Dat omdat er volgens hen noodzaak is snel het compensatiefonds te garanderen, terwijl Qatar en de FIFA sinds juli er niets meer over kwijt wilden.

Bekijk hier al onze video's
Meer Wereldkampioenschap
Meer over Wereldkampioenschap
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.