Duitsland door na slaapverwekkend duel

Duitsland heeft zich geplaatst voor de kwartfinale. In een slaapverwekkende ontmoeting werd Paraguay, dat gestraft werd voor de negatieve spelopvatting, in de slotfase verslagen (1-0). Oliver Neuville was matchwinnaar.

Het elftal van Duitsland was bijna voor de helft gewijzigd. Bondscoach Rudi Völler moest noodgedwongen zijn ploeg omgooien. Carsten Ramelow, Christian Ziege en Dieter Hamann hielden een schorsing over aan het kaartenfestival van Lopez Nieto in het duel Kameroen. Völler passeerde bovendien Carsten Jancker ten gunste van Oliver Neuville, die beweeglijker is. Meevaller was het meespelen van Michael Ballack. De middenvelder van Bayer Leverkusen hielden aan het duel met Kameroen een spierblessure over. Tot het laatste moment was het onduidelijk, maar uiteindelijk kwam het groene licht. Ook Paraguay kon niet in de sterkste opstelling beginnen. Cesare Maldini miste de geschorste Carlos Paredes en hield Nelson Cuevas aan de kant. Pipono, die met twee doelpunten tegen Slovenië zijn land naar de tweede ronde schoot, had in de slotfase een enkelblessure opgelopen.

Of het aan de wijzigingen lag of niet, de eerste helft was slaapverwekkend. Duitsland probeerde met een hoog tempo het verdedigende spel van Paraguay te ontregelen. Maar de zuiverheid in de passing schoot tekort, waardoor de Zuid-Amerikanen zonder veel problemen de Duitse aanval konden pareren. Omdat de aanval van Paraguay ook weinig tot niets kon uitrichten kregen de toeschouwers in het matig gevulde Jeju World Cup Stadium weinig voorgeschoteld. Een kwartier voor het einde viel een van de troeven van de Paraguayaanse aanval ook nog eens uit. Roque Santa Cruz, die speelt bij Bayern München, werd met een blessure naar de kant gehaald ten faveure van Jorge Campos.

De spits van het Chileense Universitad Católica zorgde voor één van de schamele hoogtepunten in de eerste helft. Campos testte van afstand de kwaliteiten van Oliver Kahn. De Duitse keeper had een minuut eerder Celso Ayala voor zich zien opduiken. Maar de Paraguayaanse centrale verdediger schrok van zijn kans en schoot gehaast over.

In de rust stelde Völler zijn intenties bij. Met het inbrengen van Sebastian Kehl voor pure verdediger Marko Rehmer legde de Duitse bondscoach het accent iets naar voren. Maar wezenlijk veranderde er niets. De angst voor een scherpe counter van Paraguay leek Duitsland te verlammen. De ploeg van Völler hield ondanks een groot overwicht (te) veel mensen achter de bal. Het aanvalsspel, dat gespeend was van creativiteit, resulteerde nauwelijks in kansen. Alleen van afstand werd het doel van José Luis Chilavert onder vuur genomen. De doelman van Paraguay zorgde een kwartier voor het einde van de reguliere speeltijd voor wat opwinding. De goalie mocht van twintig meter aanleggen. Bij Duitsland was het meteen alarmfase 4, maar de vrees voor de traptechniek van Chilavert was ongegrond. De vrije trap ging enkele meters over.

De wedstrijd leek zich voort te slepen naar een verlenging. In de slotfase viel alsnog de beslissing in het voordeel van Duitsland. Oliver Neuville kwam goed naar de eerste paal, waar de aanvaller van Bayer Leverkusen de voorzet van Bernd Schneider knap afrondde. Daarmee kreeg Paraguay het verdiende loon, want de Zuid-Amerikaanse ploeg maakte geen moment de indruk voor de winst te gaan. Nelson Cuevas, de redder van Paraguay in de eerste ronde, werd tevergeefs ingebracht. Paraguay scoorde alleen nog een rode kaart. Roberto Acuña werd van het veld gestuurd na een elleboogstoot aan het adres van Ballack.

Bekijk hier al onze video's