Dubieuze strafschop helpt Brazilië

Brazilië begon het WK met een 2-1 zege op Turkije, maar had daarvoor wel zeer opvallende hulp nodig van de scheidsrechter. Vijf minuten voor het einde kende de Koreaanse arbiter de Brazilianen een onterechte strafschop toe, die het duel besliste.

De overwinning was verdiend, maar over de manier waarop zal nog flink worden gepraat. Scheidsrechter Young Too Kim mocht voor eigen publiek in Unsal zijn debuut maken op een WK-eindronde. Waarschijnlijk is dat optreden tegelijk zijn zwanenzang, want hij nam een flink aantal dubieuze beslissingen, die vooral in het voordeel van de Brazilianen uitvielen.

De meest cruciale was de strafschop, die hij de Goddelijke Kanaries in de 86ste minuut gaf. Alpay Özalan liet zich verschalken door Luizão en trok vervolgens de aanvaller onderuit. De rode kaart die Kim de Turk gaf was terecht, maar de strafschop niet, aangezien Alpay de overtreding ruim buiten het strafschopgebied maakte. Op de penalty van Rivaldo was de uitblinkende doelman Rüstü Reçber kansloos.

Alpay was niet de enige Turk die met rood van het veld moest. In blessuretijd kreeg Hakan Ünsal zijn tweede gele kaart nadat hij uit pure frustratie een bal tegen Rivaldo opschoot, toen het spel al lang stil lag. Zijn frustratie was begrijpelijk, want even daarvoor had Kim nog verzuimd een Turkse vrije trap over te laten nemen, aangezien Braziliaanse spelers allesbehalve op negen meter stonden. Maar Kim ontnam de Turken de kans op een late gelijkmaker.

Toch was de Braziliaanse zege verdiend. Het gehele duel was er één ploeg die aanspraak mocht maken op een zege, en dat was die van Luiz Felipe Scolari. Niet dat de ploeg goed speelde, maar de Zuid-Amerikanen waren beter en gevaarlijker dan de Turken. Tot aan de strafschop stond Reçber echter een Braziliaanse voorsprong in de weg met enkele knappe reddingen.

Turkije was zelfs op voorsprong gekomen, in blessuretijd van de eerste helft, met dank aan Yildiray Bastürk en Hasan Sas. De Duitse Turk van Bayer Leverkusen legde de bal met een prachtige pass over de Braziliaanse defensie, waarna Sas met een knappe volley hard binnenschoot.

Die Turkse voorsprong was tegen de verhouding in, aangezien ook voor rust het meeste initiatief bij de Brazilianen lag en eigenlijk alle gevaar van de Seleção kwam. Vlak voor rust, in de minuten voorafgaand aan de treffer, waren Rivaldo (twee maal) en Ronaldinho dicht bij een voorsprong voor de Goddelijke Kanaries. Rivaldo zag zijn kopbal echter knap gestuit door doelman Recber, terwijl Ronaldinho matig afrondde oog-in-oog met de Turkse keeper.

Vlak na rust lukte het de hard werkende Ronaldo om zijn ploeg op gelijke hoogte te schieten. In de vijftigste minuut tikte hij vliegend een fraaie voorzet van Rivaldo achter Reçber. In de minuten die volgden, leken de Turken te buigen, ware het niet dat Reçber enkele keren goed ingreep. Bovendien werd in de 63ste minuut een treffer van Rivaldo afgekeurd vanwege buitenspel. Ook deze beslissing was echter dubieus.