Dubieus rood en dubbele hoofdrol Mendy dompelt Atalanta in rouw

Een behoorlijk uitgekleed Real Madrid heeft een flinke stap gezet richting de kwartfinale van de Champions League. De bezoekers speelden bij stuntploeg Atalanta Bergamo zéér lang met een man meer, na een twijfelachtige beslissing, maar sloegen pas laat toe. De hoofdrol was voor Ferland Mendy.

Atalanta Bergamo
0 - 1
Real Madrid
Real Madrid

Voorafgaand aan de kraker in Bergamo waren er wederom de nodige kopzorgen voor Real-trainer Zinedine Zidane. Met topscorer Karim Benzema haakte er in aanloop naar Atalanta-uit wéér een speler geblesseerd af, waardoor er namens De Koninklijke slechts elf (!) veldspelers fit genoeg waren om in actie te komen. Naast Benzema ontbraken namelijk ook Sergio Ramos, Eden Hazard, Marcelo, Dani Carvajal, Fede Valverde, Rodrygo Goes, Álvaro Odriozola en Éder Militão. Om die reden startte aanvaller Lucas Vázquez als rechtsback en zat spits Mariano Díaz samen met reservekeeper Andriy Lunin en zes jeugdspelers op de reservebank.

De wedstrijd tegen de ploeg van basisklanten Marten de Roon en Robin Gosens beloofde dan ook een pittig karwei te worden, maar na achttien minuten werd Real behoorlijk geholpen door de arbitrage. Remo Freuler kreeg (kort na een kopkans voor Gosens, in een aantrekkelijke openingsfase) direct rood omdat hij Mendy onderuit liep. De scheidsrechter oordeelde dat de Franse verdediger doorgebroken was en dat er hem dus een duidelijke scoringskans werd ontnomen. Dat leek niet echt het geval te zijn, aangezien er nog zeker twee spelers van Atalanta in de buurt waren en Mendy niet richting het doel leek te gaan, maar de VAR greep niet in.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Na die omstreden beslissing moest Atalanta (waar Sam Lammers op de bank bleef en Hans Hateboer ontbrak met een blessure) het ruim driekwart wedstrijd met een man minder doen. Bovendien raakte het spits Duván Zapata kwijt met een blessure. Waar Zidane vooraf nog zo lovend was geweest over Atalanta, verloor de wedstrijd daarmee toch al snel aardig wat glans. Ook met een man meer wist Real namelijk nauwelijks grote kansen te creëren: Atalanta-keeper Pierluigi Gollini hoefde pas een minuut voor rust voor het eerst écht handelend op te treden.

Ook na rust werd er lange tijd niet gescoord, mede omdat Gosens een schot van Vinícius Júnior uitstekend blokte. Maar net toen beide ploegen zich leken te verzoenen met een doelpuntloos gelijkspel, sloegen de Spanjaarden toe. De bal kwam buiten de zestien bij uitgerekend Mendy, de verdediger passeerde Gollini vervolgens met een poeier. Daarmee bepaalde hij ook de eindstand, waardoor Real Madrid (na het duel met Real Valladolid) voor de tweede wedstrijd op rij met 0-1 wint. Bovendien zet de grootmacht een grote stap richting de volgende ronde. Real is daarnaast de eerste Spaanse ploeg die in deze knock-outfase wint, na de nederlagen van Barcelona, Sevilla en Atlético Madrid.