Dubbelslag Musa goed nieuws voor Nigeria én Argentinië

Nigeria heeft tegen IJsland goede zaken gedaan in de strijd om een ticket voor de achtste finale van het WK: 2-0. Ahmed Musa keerde terug in de basis en draaide de eilandbewoners met twee doelpunten in zijn eentje de nek om. De overwinning van de Afrikanen betekent ook goed nieuws voor Argentinië, dat de kansen op een plek in de achtste finale nog volledig in eigen hand heeft.

Bij beide ploegen waren er vrijdag de nodige Nederlandse connecties. Voormalig NEC-doelman Hannes Halldorsson mocht in de IJslandse basis beginnen, net als spits Alfred Finnbogason (ex-SC Heerenveen). Bij de Nigerianen behield de in Nederland geboren William Troost-Ekong zijn basisplek, terwijl ook Kenneth Omeruo en Musa (voorheen respectievelijk ADO Den Haag en VVV-Venlo) startten. Tyronne Ebuehi (die ADO na de zomer verruilt voor Benfica) viel haverwege bovendien in.

In een - op z'n zachtst gezegd - weinig zinnenprikkelende eerste helft was IJsland de meest dreigende ploeg, vrijwel iedere keer was Gylfi Sigurdsson de aanstichter van het gevaar. In de eerste vijf minuten testte hij Nigeria-keeper Francis Uzoho met een vrije trap en een afstandsschot, kort voor rust werkte Finnbogason een vrije trap van Sigurdsson met de heup naast. De enige keer dat de spelmaker van Everton níét bij een dreigend moment betrokken was, was bij een voorzet van Birkir Bjarnason, die geen medespeler vond.

Waar Nigeria - net zoals tegen Kroatië - voor rust geen enkele keer op doel schoot, namen The Super Eagles het heft na de pauze in handen. Een door Halldorsson simpel gepakte inzet bleek een waarschuwingsschot, even later was het wél raak. Musa controleerde een voorzet van Victor Moses schitterend met zijn rechtervoet, waarna de ex-VVV'er met een dropkick knap afrondde. Daarmee nam hij wraak voor zijn reserverol in de openingswedstrijd, toen Nigeria vrij kansloos met 2-0 verloor van Kroatië.

In het restant van de wedstrijd moest WK-debutant IJsland op jacht naar de gelijkmaker, maar het was Nigeria dat de beste kansen kreeg. Musa was daarbij de grote roerganger. Kort nadat hij de lat raakte, verdubbelde de uitblinker de voorsprong. Hij kreeg de bal op de linkerflank, trok naar binnen en ging Halldorsson voorbij, waarna hij van dichtbij de twee overgebleven IJslandse verdedigers op de doellijn verschalkte: 2-0.

Tien minuten voor tijd kreeg IJsland dé kans om de wedstrijd nog spannend te maken. Na een ongelukkige overtreding van Ebuehi op Finnbogason gaf de videoscheidsrechter een strafschop. Sigurdsson nam zijn verantwoordelijkheid, maar schoot de bal hoog over. Daardoor bleef het bij 2-0, wat bij de Nigerianen na het laatste fluitje voor grote vreugde zorgde.

Eigen hand
De zege is niet alleen goed nieuws voor Nigeria zelf, maar zeker ook voor het al bijna knock-out geslagen Argentinië. Na twee duels staat koploper Kroatië in Groep D op zes punten, Nigeria volgt met drie punten, IJsland en de Zuid-Amerikanen staan allebei op één. In de laatste speelronde (dinsdag) staan IJsland - Kroatië en Nigeria - Argentinië op het programma. Dat houdt in dat de Zuid-Amerikanen nog altijd 'gewoon' kans maken op een ticket voor de achtste finale, ondanks de dreun die ze donderdag kregen van Kroatië.

Bij een zege van IJsland had die ploeg het in de slotronde op een akkoordje kunnen gooien met Kroatië, maar nu ligt het voor Argentinië nog volledig open. Als het in de laatste ronde zelf wint van Nigeria en IJsland níét wint van Kroatië, is La Albiceleste alsnog door. Zelfs als IJsland wint, heeft de ploeg van Jorge Sampaoli het in eigen hand. Dan is het een kwestie van zoveel mogelijk doelpunten maken tegen (en uiteraard winnen van) Nigeria, om IJsland zo op doelsaldo af te troeven.