Dubbele hoofdrol voor Thorsby bij spectaculaire Eredivisie-start

PEC Zwolle en SC Heerenveen hebben vrijdagavond op spectaculaire wijze het nieuwe Eredivisie-seizoen geopend. De Friezen bezorgden de nieuwe trainer Jan Olde Riekerink dankzij een sterke fase voor rust meteen drie punten, hoewel ze vrijwel de hele tweede helft met een man minder speelden. Morten Thorsby eiste de absolute hoofdrol op.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
2 - 3
sc Heerenveen

De openingsfase wees nog allerminst op een vermakelijk eerste vrijdagavondduel van het seizoen tussen de nummers acht (Heerenveen) en negen (PEC) van vorig seizoen. Veelzeggend was dat de gele kaart voor SC Heerenveen-verdediger Kik Pierie na een onbeholpen overtreding op Kingsley Ehizibue na achttien minuten het eerste echte wapenfeit was.

Tien minuten later ontbrandde de wedstrijd, opnieuw door een overtreding. Doke Schmidt trok Vito van Crooy, een van de zeven nieuwe gezichten in de basis bij PEC, bij de tweede paal naar beneden toen de aanvaller wilde binnenkoppen en scheidsrechter Dennis Higler wees naar de stip. De nieuwe aanvalsleider Mike van Duinen benutte de penalty koeltjes met een schot door het midden.

De van Excelsior overgekomen Mike van Duinen viert zijn eerste doelpunt in dienst van PEC Zwolle.

PEC kreeg zo loon naar werken. Met de volledig vernieuwde middenlinie en voorhoede had de ploeg van trainer John van 't Schip de beginfase gedomineerd en na twintig minuten ook de eerste mogelijkheden afgedwongen. Heerenveen sloeg na de tegentreffer echter snel terug. PSV-huurling Sam Lammers forceerde op links een hoekschop en Thorsby torende vervolgens boven iedereen uit: 1-1.

Die gelijkmaker gaf Heerenveen vleugels. Een sterke actie van Nemanja Mihajlovic bleef onbeloond, maar Arber Zeneli deed de wedstrijd volledig kantelen met twee dribbels. Eerst volleerde Thorsby beheerst raak nadat Dirk Marcellis een voorzet van de Kosovaar uit de doelmond had gekopt, vlak daarna scoorde de buitenspeler zelf vanaf de achterlijn met een schot door de benen van Diederik Boer.

Van 't Schip zag de bui al hangen na die mokerslagen vlak voor rust, maar PEC mocht met Younes Namli als vervanger van Denis Genreau tien minuten na rust toch weer hopen. Thorsby kreeg rood omdat hij op de lijn hands maakte en een goal voorkwam. Higler had nog wel even contact met de VAR omdat de bal daarna alsnog over de lijn ging, maar bleef bij zijn besluit. Van Duinen bleef weer koel: 2-3.

Meteen daarna kreeg Van Duinen een grote kans om bij zijn debuut voor PEC een hattrick te maken, maar Warner Hahn lag in de weg. Hoewel de Zwollenaren het daarna bleven proberen en de Friezen bij vlagen met de rug tegen de muur zetten, bleef de gelijkmaker uit. Zo haalde Daniel Høegh een schot van Zian Flemming van de lijn en misten schoten van Ehizibue en Gustavo Hamer het doel.

En dus trok Heerenveen de zege tegen een concurrent in de strijd om Europees voetbal over de streep. Voor PEC betekent de nederlaag, op de dag dat bekend werd dat smaakmaker Ryan Thomas naar PSV gaat vertrekken, dat het feitelijk op dezelfde weg verder gaat als de tweede helft van vorig seizoen. Toen zakte de ploeg van Van 't Schip door elf nederlagen, waarvan vier op eigen veld, naar de negende plaats.