Dubbel goudhaantje Seuntjens zet ook Jong Ajax te kijk

Mats Seuntjens heeft zich voor de tweede keer in twee dagen tijd gekroond tot goudhaantje van AZ. De middenvelder van de hoofdmacht was belangrijk voor de beloften tegen Jong Ajax. In het andere beloftenduel ging Jong PSV simpel met de zege aan de haal tegen Jong FC Utrecht.

Jong AZ - Jong Ajax 4-2
In het AFAS Stadion dook er een opvallende basisspeler op aan de zijde van de thuisploeg: Seuntjens, die zondag nog als invaller matchwinner voor de hoofdmacht werd bij Roda JC (0-1). De middenvelder leidde bij de beloften een tegentreffer in, maar besliste uiteindelijk ook het duel met de Amsterdammers.

Jong Ajax, dat met Mitchell Dijks als linksback startte, beloonde zichzelf voor een eerste helft waarin de ploeg sterker was dan AZ. Vijf minuten voor de pauze knalde Noussair Mazraoui de bal van afstand fraai achter Nick Olij. De AZ-doelman behoedde zijn elftal voor een grotere achterstand bij rust.

Eerst stopte Olij de doorgekomen Cassierra af, vervolgens tikte de goalie een knap schot van Teun Bijleveld op de lat. In de 50ste minuut verdubbelde Ajax de voorsprong wel. Na balverlies van de slordig spelende Seuntjens dribbelde Carel Eiting door de AZ-as en rondde Cassierra leep af.

Vier minuten later maakte AZ, dat in de tweede helft uit zijn schulp kroop, alweer de aansluitingstreffer. Na een uitbraak schoot Jeremy Helmer raak uit de rebound. In de 65ste minuut kwam de thuisploeg zelfs langszij. Tijani Reijnders rondde af na een fraaie assist met de hak van de jarige uitblinker Levi Garcia.

AZ rook bloed en drong steeds meer aan. Vijf minuten voor tijd kwam de beloning toen Seuntjens, net als voor het eerste elftal in Kerkrade, de winnende treffer liet aantekenen door een voorzet van Levi Opdam binnen te werken. In de blessuretijd miste Kai Koreniuk zelfs nog een enorme mogelijkheid op de 4-2. Die viel alsnog toen de jarige Garcia op aangeven van Seuntjens in de linkerhoek schoot.

De nederlaag is een flinke tegenvaller voor Jong Ajax, dat over vier dagen met vier punten achterstand op bezoek gaat bij koploper NEC. Jong AZ stijgt naar de dertiende plaats.

Jong PSV - Jong FC Utrecht 2-0
Op De Herdgang was Jong FC Utrecht geen partij voor Jong PSV, dat de Domstedelingen van meet af aan onder druk zette. Het eerste echte werk voor Utrecht-doelman Thijmen Nijhuis ontstond na ruim tien minuten, toen Albert Gudmundsson hem testte na voorwerk van uitblinker Mauro Júnior, die de achterhoede telkens tartte met zijn dribbels.

Nadat Utrecht in de 21ste minuut via aanvoerder Maarten Peijnenburg een goede kans kreeg om tegen de verhouding in de score te openen, sloeg PSV wel toe. De bezoekers verspeelden de bal in de opbouw, waarna Dante Rigo spits Sam Lammers bediende. De twintigjarige aanvaller mikte koel raak.

Nog voor de onderbreking verdubbelde PSV de marge. Nadat de van Arsenal overgekomen Donyell Malen een goede schietkans kreeg, was Gudmundsson wel trefzeker, op prachtige wijze. De IJslander bleef ijzig kalm na een solo van Mauro Júnior.

Na rust ging PSV vrolijk verder op doelpuntenjacht. Gudmundsson liet na om zijn tweede treffer te maken, evenals Lammers, die iedereen uitspeelde behalve verdediger Robin Zwartjens. Ook Rigo had de 3-0 op zijn schoen, maar de Belg schoot in het zijnet. Daardoor bleef Jong FC Utrecht een grotere nederlaag bespaard. De ploeg van trainer Robin Pronk blijft steken op plek negentien, Jong PSV stijgt naar de negende plaats.