Druk op Kovac neemt verder toe na afgang Bayern in Frankfurt

Bayern München heeft zaterdag een flinke dreun gekregen in de strijd om de titel in de Bundesliga. Eintracht Frankfurt won in eigen huis met duidelijke cijfers, waardoor koploper Borussia Mönchengladbach verder wegloopt van Bayern. Het betekent ook dat trainer Niko Kovac nog meer onder druk komt te staan.

Eintracht Frankfurt
5 - 1
Bayern München

Eerder deze week kwamen er weer geruchten naar buiten over de clubleiding van Bayern die toch weer afscheid zou willen nemen van de geplaagde trainer Niko Kovac. Erik ten Hag en Mauricio Pochettino werden genoemd als mogelijke opvolgers, maar tegen Frankfurt zat de Kroaat gewoon nog op de bank. Kovac maakte zich vooraf ook niet populair door de fans van zijn oude club Frankfurt 'de beste van Duitsland' te noemen. De start van Der Rekordmeister was dramatisch te noemen. Jérôme Boateng haalde de doorgebroken Gonçalo Paciência, aanvalspartner van Bas Dost, al na negen minuten neer en kreeg de rode kaart van scheidsrechter Markus Schmidt. Het was ook een slecht begin voor Thomas Müller, voor wie het een bijzondere wedstrijd was. Het was namelijk zijn 500ste duel in dienst van Bayern.

Het werd er alleen maar nog slechter op voor de bezoekers. Filip Kostic opende halverwege de eerste helft de score nadat een poging van een teamgenoot werd geblokt. Bij de tweede paal stond de voormalig aanvaller van FC Groningen klaar om binnen te tikken. Even later leverde Kostic de assist op de 2-0 van Djibril Sow, die een voorzet met zijn rechtervoet binnenschoot. Wie anders dan Robert Lewandowski maakte voor de rust nog de aansluitingstreffer. De Poolse spits heeft tot nu toe in iedere speelronde gescoord en staat nu al op twintig officiële treffers dit seizoen.

Zo had Bayern in de rust toch weer wat hoop op een goed resultaat met tien man, maar ook de tweede helft werd een pijnlijke aangelegenheid. Al na 49 minuten schoof David Abraham een voorzet van Danny da Costa van dichtbij in het doel. De Beierse lijdensweg ging vervolgens verder en Frankfurt maakte er 4-1 van. Uit een hoekschop van Kostic kopte Martin Hinteregger knap raak. Onterecht was het zeker niet, want Frankfurt creëerde veel kansen tegen het tegenvallende Bayern. De ploeg van trainer Adi Hütter scoorde zelfs voor het eerst sinds 1995 meer dan één keer tegen Bayern.

Niet lang na de 4-1 ging Dost van het veld voor Daichi Kamada. De Nederlandse spits miste voor zijn wissel een kans. Hij stuitte op keeper Manuel Neuer. Bayern kreeg daarna via Alphonso Davies een mogelijkheid om er 4-2 van te maken, maar de Canadees raakte de paal. Het was een van de weinige kansen die Bayern in de tweede helft kreeg. Kovac probeerde met het inbrengen van Kingsley Coman en Leon Goretzka nog iets teweeg te brengen. Veel effect hadden die wissels echter niet. Het werd in de slotfase zelfs nog 5-1 via Paciência, waardoor het allemaal nog pijnlijker werd voor Bayern.

De kop van de Duitse krant Bild liegt er niet om: vijf tegentreffers voor Kovac.

Voor de stand betekent het dat Bayern nu vier punten achter staat op koploper Gladbach. Borussia Dortmund won met 3-0 van VfL Wolfsburg en RB Leipzig haalde keihard uit tegen FSV Mainz 05 (8-0). Beide teams zijn Bayern voorbij op de ranglijst.