Droomjaar Martens compleet: ook beste van de wereld

Reacties

Lieke Martens is verkozen tot de beste voetbalster van het afgelopen jaar. Op het FIFA-gala in Londen kreeg zij meer stemmen dan de Amerikaanse Carli Lloyd en Deyna Castellanos uit Venezuela.

Droomjaar Martens compleet: ook beste van de wereld

Het is de bekroning op het droomseizoen van Martens. Met het Nederlands vrouwenelftal won ze het EK voetbal in eigen land waar ze werd uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi, ze maakte een transfer naar Barcelona en in augustus werd ze ook al uitgeroepen tot Europees voetbalster van het jaar.

Zelf kon Martens niet aanwezig zijn bij de huldiging. Met de Oranje Leeuwinnen is ze in voorbereiding op de interland tegen Noorwegen (WK-kwalificatie) van dinsdagavond. In onderstaande video, die tijdens het gala werd uitgezonden, bedankt ze haar ploeg, coaches en familie.

De zegetocht op het EK in eigen land onder het bewind van Sarina Wiegman zorgde voor een explosie van aandacht voor het vrouwenelftal in Nederland. De wedstrijden werden door miljoenen mensen bekeken en ook op de speciale huldiging in Utrecht was het druk.

Nieuwe opzet FIFA
Dat de prijzen al in oktober worden verdeeld heeft te maken met de nieuwe opzet die de FIFA hanteert. Voorheen werd het FIFA-gala altijd aan het begin van een kalenderjaar gehouden. Bij de vrouwen is voor het uitreiken van de prijzen gekeken naar de periode van 20 november 2016 tot 6 augustus 2017.

Sinds 2016 heeft de wereldvoetbalbond een eigen verkiezing nadat het een paar jaar gezamenlijk optrok met France Football, dat al ruim zes decennia de Gouden Bal toekent en dat ook zal blijven doen. Vanaf volgend jaar wordt steeds gekeken naar de prestaties in een heel seizoen.

Percentages stemmen FIFA Speelster van het Jaar 
1. Lieke Martens21,72%
2. Carli Lloyd16,28%
3. Deyna Castellanos11,69%
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.