Droomdebuut Riedewald laat Ajax ontsnappen in Kerkrade

Roda JC maakte het Ajax op de laatste speeldag van 2013 bijzonder lastig, maar invaller Jairo Riedewald zorgde in de slotfase voor een onverwachte ontknoping (1-2) met twee goals. Zo beleefde de zeventienjarige linkspoot een zeer memorabel Eredivisie-debuut.

Na de ontsnapping tegen SC Cambuur (1-2) was trainer Frank de Boer vorige week kritisch op zijn spelers die in de ogen van de trainer op halve kracht het karwei dachten te kunnen klaren. Maar een week later bleek Ajax weinig te hebben geleerd van de les in Leeuwarden, al was het resultaat hetzelfde.

In de eerste helft was de Amsterdamse ploeg weliswaar de bovenliggende partij, maar verder dan enkele kansen voor Kolbeinn Sightórsson kwam Ajax niet. Het defensieve optreden was een illustratie van een gebrek aan beleving, zeker toen Roda JC de schroom wat meer van zich afwierp.

De openingstreffer van Henk Dijkhuizen in de 34ste minuut was een voorbeeld. De rechtsback in Limburgse dienst kreeg de vrijheid van Ricardo van Rhijn om na een corner van de ingevallen Marc Höcher raak te koppen. Kort daarvoor had de gewisselde Krisztián Németh al twee waarschuwingen afgeleverd namens Roda JC.

De achterstand bij rust maakte ook duidelijk dat de keuze van De Boer om Daley Blind van zijn positie als controlerende middenvelder een linie te laten zakken naar zijn oude rol van linksback geen gelukkige was.

In de tweede helft lag het initiatief nog meer bij Ajax, met Roda JC loerend op de counter. Maar het was lang onvoldoende om de schade van de nonchalante eerste helft te herstellen. Dat mocht Sigthórsson zich ook aanrekenen, want de IJslandse spits liet kort na rust de kans op de gelijkmaker liggen.

Ook Davy Klaassen, die in de eerste helft een treffer zag worden afgekeurd vanwege buitenspel, kon Ajax niet helpen. Roda-keeper Filip Kurto weerhield de aanvallende middenvelder ervan net als vorige week de Amsterdammers een blamage te besparen.

Die rol was weggelegd voor Jairo Riedewald. De voor Christian Poulsen ingevallen jongeling tikte in de 87ste minuut de gelijkmaker binnen na voorbereidend werk van Danny Hoesen, een andere invaller.

En in blessuretijd maakte de zeventienjarige verdediger zijn Eredivisiedebuut compleet. Van dichtbij zorgde hij voor de bevrijdende 1-2 voor Ajax, dat door de zege de winterstop ingaat als koploper in de Eredivisie. De Amsterdammers passeerden op doelsaldo Vitesse, dat zaterdag genoegen moest nemen met een 2-2 gelijkspel bij Heracles Almelo.

Voor Roda JC was het een zuur einde van een turbulente week tijd. Na het ontslag van trainer Ruud Brood zeven dagen geleden werd in de strijd om de KNVB-beker Vitesse verslagen, maar ging dus nu in de slotfase een mooi resultaat tegen Ajax aan de ploeg voorbij.

Blijdschap bij Ajax: de Amsterdammers gaan als koploper de winterstop in.