Drie miljoen euro op het spel voor graspot

Reacties

Voor de clubs in de Eredivisie staat er deze week meer op het spel dan alleen de coëfficientenranglijst. In de veranderagenda is afgesproken dat vanaf dit seizoen vijf procent van de verdiende UEFA-premies in de groepsfase naar een solidariteitsfonds gaat voor clubs met gras.

Drie miljoen euro op het spel voor graspot

Als Ajax zich plaatst ten koste van APOEL Nicosia levert dat de Amsterdammers minstens veertig miljoen euro op. Daarmee zou de eerste twee miljoen euro in de graspot komen.

Halen PSV, Feyenoord en AZ alledrie de groepsfase van de Europa League, dan verdienen zijn daarmee gezamenlijk naar schatting twintig miljoen. Gezien de vijfprocentregeling zou er dan een miljoen naar het steunfonds gaan. Dat brengt de totale opbrengst op drie miljoen. Bij goede prestaties in de groepsfase kunnen de bedragen verder oplopen. Komen er na de poulewedstrijden nog meer Europese gelden binnen dankzij het bereiken van de knock-outs, dan wordt door de topclubs nog 3,75 procent afgestaan.

Clubs met natuurgras of een hybridegrasveld krijgen maximaal 350 duizend euro uit de subsidieregeling. De ploegen die zelf in de groepsfase zitten, delen overigens niet mee. Stoten ze alle vier door, dan ligt er dus een bonus klaar voor acht clubs: Vitesse, FC Utrecht, Willem II, FC Twente, SC Heerenveen, FC Groningen, RKC Waalwijk en Fortuna Sittard.

Het geld dat na het uitkeren van de graspremies eventueel nog over is wordt verdeeld onder de clubs die niet spelen in de groepsfase van de Europese toernooien. Het fonds lijkt nu al effect te hebben. VVV-Venlo liet afgelopen weekend weten een overstap naar gras te overwegen. Eerder stelden ADO Den Haag en PEC Zwolle al dat ze in de toekomst willen stoppen met kunstgras.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.