Drie keuzes en toch geen twijfel: Tomori maakt zijn Engelse droom waar

Reacties

Het kan allemaal heel snel gaan in een carrière, ondervond Fikayo Tomori aan den lijve. Na drie verhuurperiodes kreeg de verdediger eindelijk een kans in de hoofdmacht van Chelsea, twee maanden later staat de 21-jarige voor zijn debuut in het nationale elftal van Engeland.

Drie keuzes en toch geen twijfel: Tomori maakt zijn Engelse droom waar
© Pro Shots

Dat Tomori zo snel in aanmerking komt voor The Three Lions, is toch opmerkelijk te noemen. De verdediger heeft immers maar weinig ervaring op het hoogste niveau. Net als zoveel jeugdspelers van Chelsea kwam de jongeling aan speelminuten via verhuurperiodes. Bij Brighton & Hove Albion, Hull City en met name Derby County speelde de rechtspoot zichzelf in de kijker. Vorig seizoen was Tomori een dragende kracht in het elftal van Derby dat uiteindelijk net niet promotie naar de Premier League afdwong.

In die competitie kwam Tomori uiteindelijk toch terecht, met een bijzondere omweg. De concurrentie achterin bij Chelsea is enorm, maar voor Tomori en zijn leeftijdsgenoten kwam de transferban van de club als geroepen. Er kon deze zomer geen extra concurrentie gehaald worden door de clubleiding van Chelsea en dus kwam Tomori wat dichter bij de hoofdmacht te staan. Tel daarbij op de blessures van spelers als Antonio Rüdiger en César Azpilicueta en je hebt het recept voor onverwachte speeltijd gevonden.

En Tomori presteert naar behoren onder manager Frank Lampard. Tegen Wolverhampton Wanderers maakte hij zelfs zijn eerste doelpunt in het shirt van The Blues. Het leverde hem een uitnodiging van de Engelse bondscoach Gareth Southgate op. Een droom die uitkwam voor Tomori. 'Het is misschien een cliché, maar het is toch echt zo. Ik vond het altijd zo mooi om de spelers in actie te zien op Wembley, nu maak ik mogelijk zelf dat trotse moment mee.'

Drie keuzes
Want dat Tomori voor Engeland heeft gekozen, was meteen duidelijk. 'Toen ik werd opgeroepen, heb ik meteen gezegd dat ik mij zal verbinden aan dit land. Ik ben hier opgegroeid, dan sta je met een mond vol tanden na zo'n uitnodiging.' Dat de keuze nu op Engeland gevallen is, was lang geen zekerheidje. Tomori werd immers geboren in Canada, voor dat land speelde hij ook jeugdinterlands. En ook in Nigeria liggen roots van Tomori, die dus ook voor het Afrikaanse land kon kiezen.

Dat gaat dus niet gebeuren. Als Tomori deze interlandperiode in actie komt voor The Three Lions, heeft Engeland er definitief een ijzersterke verdediger voor de toekomst bij. De manschappen van coach Southgate spelen twee duels in de EK-kwalificatie. Tomori zal wel moeten wachten op speelminuten voor eigen publiek op Wembley. Engeland speelt namelijk op 11 en 14 oktober uitwedstrijden tegen respectievelijk Tsjechië en Bulgarije.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep A EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Engeland
8
7
0
1
37-6
+31
21
2
Tsjechië
8
5
0
3
13-11
+2
15
3
Kosovo
8
3
2
3
13-16
-3
11
4
Bulgarije
8
1
3
4
6-17
-11
6
5
Montenegro
8
0
3
5
3-22
-19
3
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Meer Engeland
Meer over Engeland
Meer Chelsea
Meer over Chelsea
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.