Dribbelkoning Ødegaard probeert revanche FC Utrecht te voorkomen

Reacties

Nog twee clubs zijn in de race voor een ticket voor de Europa League-voorronde. In samenwerking met Opta blikt VI vooruit op FC Utrecht - Vitesse, deel één van het tweeluik in de finale.

Dribbelkoning Ødegaard probeert revanche FC Utrecht te voorkomen

FC Utrecht - Vitesse

Aftrap: vrijdag 24 mei, 20.45 uur
Scheidsrechter: Jeroen Manschot

Actueel

• FC Utrecht rekende in de halve finale van deze play-offs af met Heracles Almelo, terwijl Vitesse ten koste van FC Groningen deelname aan deze eindstrijd afdwong. Bij Vitesse viel Martin Ødegaard op met een weergaloos optreden.

• Wat is ook alweer de precieze inzet van deze tweestrijd? De winnaar mag zich op 25 juli melden in de tweede voorronde van het Europa League-toernooi. AZ is via de competitie al zeker van een dergelijk ticket.

• Voor de zesde keer staat FC Utrecht in de finale van de play-offs voor deelname aan de voorronde van de Europa League, waaronder in de laatste vier seizoenen. De Domstedelingen staan daarmee eerste in dit klassement, voor uitgerekend Vitesse (vier finaleplaatsen).

Ødegaard in de spotlights bij duel der play-offkoningen

Vitesse en FC Utrecht gelden sowieso als de absolute play-offkoningen van dit decennium. De Domstedelingen wonnen dit minitoernooi in 2010, 2013 en 2017, Vitesse was de sterkste in 2012, 2015 en 2018.

De formatie van Leonid Slutsky is dit seizoen zeer zwak in uitwedstrijden. Buiten Stadion Gelredome leed Vitesse al elf nederlagen in alle officiële duels, het hoogste aantal voor de Arnhemmers sinds 2010/11 (dertien verliesbeurten op vreemde bodem).

• Acht Eredivisie-spelers gingen dit seizoen ten minste 150 dribbels aan en Ødegaard maakt deel uit van deze club. Geen van die dribbelaars haalde zo'n hoog succespercentage als de Noor: 58,4 (94 van zijn 161 dribbels waren succesvol).

• Van alle Vitesse-spelers die dit seizoen vaker dan één keer tot scoren kwamen in de Eredivisie of de play-offs had niemand gemiddeld zo weinig minuten per treffer nodig als Tim Matavz. De Sloveense spits maakte acht doelpunten in 845 minuten, oftewel gemiddeld één per 106 minuten.

In zijn laatste drie wedstrijden was Simon Gustafson direct betrokken bij vijf treffers, evenveel als in de zeventien duels daarvoor. Zelf maakte de FC Utrecht-middenvelder in de afgelopen drie duels twee treffers en drie keer verzorgde hij een assist.

Historie

• Deze finale is een herhaling van die van vorig jaar. Toen pakte Vitesse het ticket voor de Europa League-voorronde door een 3-2 thuiszege en een 1-2 overwinning in de Domstad.

• In de reguliere competitie ontmoetten beide teams elkaar op 14 april in Stadion Galgenwaard. De wedstrijd kende nauwelijks hoogtepunten en eindigde dan ook in 0-0.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Utrecht - Vitesse:

Seizoen Uitslag
2014/15 3-1
2015/16 2-1
2016/17 1-0
2017/18 5-1
2018/19 0-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.