'Dribbelkoning' Frenkie de Jong verlaat Eredivisie-school met fraai rapport

Reacties

Exact vier jaar en vijf dagen na zijn debuut in het betaald voetbal neemt Frenkie de Jong woensdagavond in Doetinchem afscheid van de Nederlandse velden. Na 59 Eredivisie-wedstrijden is de kampioenswedstrijd van Ajax bij De Graafschap (aftrap 19.30 uur) zijn voorlopig laatste wedstrijd op het hoogste nationale niveau. Samen met statistiekenbureau Opta Sports zoomen we in op zijn indrukwekkende cijfers van dit seizoen.

'Dribbelkoning' Frenkie de Jong verlaat Eredivisie-school met fraai rapport

Op 10 mei 2015 zette De Jong zijn eerste stappen op een Eredivisie-veld, toen hij van Willem II-trainer Jurgen Streppel in het thuisduel met ADO Den Haag op zeventienjarige leeftijd na 67 minuten mocht invallen voor Terell Ondaan. Sindsdien maakte de sierlijke middenvelder een droomvlucht die hem via Jong Ajax, het centrum van de defensie van Ajax 1 en tweemaal de tweede plek achter PSV naar de (aanstaande) landstitel, de top van de Champions League en - komend seizoen - het heilige Camp Nou brengt.

Dat de Eredivisie met De Jong een smaakmaker gaat kwijtraken, bewijzen zijn cijfers over dit seizoen. De kenmerkende manier waarop hij wegsprint van tegenstanders, maakt hem tot de dribbelkoning van de Eredivisie. Van alle spelers die dit seizoen meer dan vijftig dribbels inzetten, heeft hij verreweg het hoogste slagingspercentage: 75 procent van zijn tachtig pogingen was succesvol. Hij blijft ploeggenoot Noussair Mazraoui (68 procent) en Ahmed El Messaoudi (Fortuna Sittard, 67 procent) ruim voor. Robin van Persie (Feyenoord) en Fredrik Midtsjø (AZ) completeren de topvijf, zij komen allebei tot 66 procent.

Ook in de passing gooit De Jong hoge ogen. In de hele Eredivisie verstuurde alleen teamgenoot Daley Blind meer succesvolle passes: 2319 om 2170. De Jong heeft daarbij een slagingspercentage van 91,3 procent. Ook verdedigend staat hij zijn mannetje. Van alle spelers in de Eredivisie heroverden alleen Jerdy Schouten (Excelsior) en wederom collega Blind vaker balbezit, Jordy Tutuarima (De Graafschap, net als De Jong goed voor 256 heroveringen) en Joris van Overeem (FC Utrecht) staan ook in de topvijf.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.