Dramatisch verval Feyenoord: van Porto-hemel naar Fortuna-hel

Feyenoord is op bezoek bij Fortuna Sittard op zeer pijnlijke wijze onderuitgegaan. De Limburgers, die zelfs na de eerste overwinning van het seizoen nog in de degradatiezone staan, maakten een abrupt einde aan de feeststemming in Rotterdam.

Fortuna Sittard
4 - 2
Feyenoord
Feyenoord

Want de stemming was voor het weekend opperbest bij Feyenoord. Donderdag werd er nog afgerekend met FC Porto in de groepsfase van de Europa League. In Sittard werd er echter na een uur 'Schaam je kapot' gescandeerd door de meegereisde fans.

Al in de tweede minuut kwam Feyenoord op achterstand tegen Fortuna. Felix Passlack zette Amadou Ciss met een slimmigheidje vrij voor keeper Kenneth Vermeer en de aanvaller faalde niet. Het bleek het begin van een vervelende middag voor Feyenoord, dat nog voor rust twee doelpunten om de oren kreeg. Ciss kopte na balverlies van Ridgeciano Haps zijn tweede goal binnen, Cian Harries kon met wat geluk een schot van richting veranderen. Tussendoor had Haps nog wel iets teruggedaan tegen Fortuna, maar zijn van richting veranderde inzet bleek een van de weinige hoogtepunten van Feyenoord.

Het zal gedonderd hebben in de kleedkamer van Feyenoord tijdens de rust. Trainer Jaap Stam besloot niet in te grijpen en dus bleef aanwinst Marcos Senesi op de bank zitten. De goede moed zonk de uitclub al vroeg in de tweede helft in de schoenen, want direct vanaf de aftrap was Fortuna wederom trefzeker. Bassala Sambou kon geheel vrijstaand inkoppen uit een voorzet van Mark Diemers. Het was voor het eerst sinds 1973 dat een club zo vroeg in de wedstrijd viermaal scoorde tegen Feyenoord. Ruim 45 jaar geleden slaagde De Graafschap erin om nog voor rust viermaal het net te vinden tegen de Rotterdammers, toen won Feyenoord overigens nog wel (5-7).

Dat zat er zondagmiddag niet in tegen Fortuna. Na het Schaam je kapot van de Feyenoord-fans deed de uitclub nog wat terug, maar verder dan de 4-2 van Steven Berghuis in de 66ste minuut kwam Feyenoord uiteindelijk niet. Het optreden van de club had toch nog iets op kunnen leveren, maar in de slotfase werd een inzet van de teruggekeerde Nicolai Jørgensen van de lijn gehaald en kopte Luis Sinisterra op de paal.

De nederlaag in Limburg is een heel bittere pil voor Feyenoord na de prestaties in Europa. Feyenoord is qua Eredivisie-punten bezig aan het slechtste seizoen sinds 2010/11. De Rotterdammers bezitten na negen speelrondes slechts dertien punten. Negen jaar geleden stonden de Rotterdammers er met acht punten uit de eerste negen speelrondes nog veel slechter voor. Destijds eindigde Feyenoord als tiende met meer nederlagen (veertien) dan zeges (twaalf).