Drama dreigt voor Argentinië na Kroatische dreun

Vier jaar geleden stond Argentinië nog in de finale van het WK, maar nu moeten Lionel Messi en co serieus rekening houden met vroegtijdige uitschakeling. Na het 1-1 gelijkspel tegen IJsland verloor Argentinië donderdag met 0-3 van Kroatië. Een blunder van doelman Willy Caballero bleek voor de Argentijnen het begin van het einde.

Cabellero ging na acht minuten in de tweede helft in de fout en een zeer tegenvallend Argentinië kwam dit in het restant niet meer te boven. Dat er voor rust niet al was gescoord, mocht een klein wonder genoemd worden. In een spijkerharde eerste helft, met een aantal overtredingen die toch echt ver over het randje gingen, gebeurde er immers genoeg voor beide doelen. Caballero keerde al in de vierde minuut een schot van Ivan Perisic en het Argentijnse antwoord kwam via Messi en Maximiliano Meza. Een mislukte voorzet van Marcos Acuña kuste de lat.

Met Ajacied Nicolás Tagliafico opnieuw in de basis zocht Argentinië de aanval en na een klein halfuur had Enzo Pérez de score móéten openen. Na een misverstand in de Kroatische defensie had de middenvelder een vrijwel leeg doel voor zich; toch schoot hij naast. Aan de overkant schreef ook Mario Mandzukic een grote misser op zijn naam. Van dichtbij slaagde de Kroatische spits er niet in om tussen de palen te koppen en daardoor bleef het evenwicht in de score.

Het was niet de dag van Lionel Messi.

Messi kwam voor rust nauwelijks in het spel voor. De sterspeler van Argentinië had in de eerste helft maar twintig balcontacten en kon de wedstrijd dan ook niet dirigeren. Sergio Agüero werd nóg minder gevonden; hij had voor rust maar zeven keer de bal in zijn bezit. Kort na rust volgde het achtste balcontact voor El Kun en dit leverde de eerste serieuze kans van het tweede bedrijf op. Het schot was echter te slap en kon simpel opgepakt worden door doelman Danijel Subasic.

Aan de overkant ging zijn collega Caballero een minuut later gruwelijk in de fout. Na een terugspeelbal raakte de keeper de bal verkeerd, wat genadeloos werd afgestraft door Ante Rebic. De aanvaller (die in de eerste helft al een rode kaart had moeten krijgen na een gemene overtreding op Eduardo Salvio) opende met een magnifieke volley de score. Argentinië moest nu in de achtervolging, maar de kleurloze ploeg van Jorge Sampaoli wist nauwelijks iets te creëren.

De 0-1 van Kroatië in beeld.

Tien minuten voor tijd viel de beslissing. Luka Modric vond ruimte voor een schot van afstand en scoorde prachtig: 0-2. De stoppen sloegen hierna door bij het gefrustreerde Argentinië en Kroatië speelde de wedstrijd simpel uit. Ivan Rakitic raakte uit een vrije trap al de kruising, voordat hij kort voor tijd alsnog de 0-3 binnenschoot. Daarmee was de ontmaskering van Argentinië compleet.

Door de ruime overwinning is Kroatië gekwalificeerd voor de knock-outfase. Argentinië blijft na twee wedstrijden op één punt steken. IJsland staat ook op één punt, maar heeft nog een wedstrijd tegoed. De ploeg van Heimir Hallgrimsson speelt vrijdag tegen het nog puntloze Nigeria en zet bij een overwinning een enorme stap naar de volgende ronde.