Dragões brullen weer in Portugal: prijzendroogte Porto voorbij

Reacties

Kersvers landskampioen FC Porto heeft een dag nadat de landstitel werd binnengehaald ook afgerekend met Feirense: 2-1. Het was al de 27ste overwinning dit seizoen voor de Dragões, die zo snakten naar de titel en heel even vreesden dat Benfica er weer mee aan de haal ging.

Dragões brullen weer in Portugal: prijzendroogte Porto voorbij

FC Porto begon fantastisch aan dit millennium met negen landstitels tot 2013, maar na de winst van de Portugese Super Cup aan het begin van seizoen 2013/14 bleef de prijzenkast leeg. Recordkampioen Benfica domineerde de afgelopen jaren en Porto keek vier seizoenen op rij lijdzaam toe.

Onder oud-speler Sérgio Conceição, die in de periode 1996-98 en in 2004 voor Porto speelde, meldde de club zich echter weer aan de top. De trainer kwam over van Nantes en kende een geweldige start in Estádio do Dragão, want onder zijn leiding bleef Porto - met onder anderen de ex-Eredivisionisten Jesús Corona (FC Twente) en Danilo Pereira (Roda JC Kerkrade) in de selectie - de eerste 25 wedstrijden in de Primeira Liga ongeslagen.

Voorafgaand aan het thuisduel met Feirense kreeg de selectie van FC Porto een warm onthaal.
Voorafgaand aan het thuisduel met Feirense kreeg de selectie van FC Porto een warm onthaal.

Paços de Ferreira zorgde op 11 maart verrassend voor de eerste nederlaag (1-0), maar die kon de ploeg van Sérgio Conceição hebben. Drie weken geleden volgde echter een 2-0 nederlaag bij Belenenses, waardoor FC Porto naar de tweede plaats zakte. De club had 27 speelrondes bovenaan gestaan, maar ineens was Benfica de titelfavoriet. Zeker ook omdat de club uit Lissabon ook de voorgaande vier seizoenen kampioen werd.

Benfica hoefde het op 15 april alleen nog even af te maken. FC Porto kwam op bezoek en die kon dan de definitieve knock-out worden toegediend, was de algemene gedachte. Een gelijkspel zou zelfs ook goed zijn. Diep in de extra speeltijd bezorgde Hector Herrera (foto midden) de bezoekers echter de overwinning én de koppositie. Dit keer gaf de ploeg van Sérgio Conceição de eerste plaats niet meer uit handen.

Hector Herrera met het doelpunt dat FC Porto de landstitel bezorgde.
Hector Herrera met het doelpunt dat FC Porto de landstitel bezorgde.

Door het gelijkspel tussen Sporting Lissabon en Benfica (0-0), de nummers twee en drie, was het 28ste kampioenschap in de clubhistorie zaterdag een feit. Een dag later werd de titel gevierd tijdens het thuisduel met Feirense. Sérgio Oliveira en Yacine Brahimi scoorden namens FC Porto en diep in de extra speeltijd bepaalde José Adolfo Valencia de eindstand op 2-1. De teller bleef daardoor vooralsnog steken op achttien clean sheets dit seizoen.

Een van de revelaties dit seizoen bij FC Porto was Moussa Marega, die in de zomer van 2016 werd opgepikt bij Marítimo en meteen op huurbasis werd ondergebracht bij Vitória Guimarães. Daar maakte de Malinees zoveel indruk, dat Sérgio Conceição hem een kans gunde. En die greep hij met beide handen aan, want in de competitie scoorde hij liefst 22 keer. Alleen Jonas (Benfica, 33 doelpunten) en Bas Dost (Sporting Lissabon, 26) waren vaker trefzeker. 

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het feest na het laatste fluitsignaal tegen Feirense.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.