Dost kan Arsenal geen pijn doen, merkwaardige eigen goal Vilhena

Voor Bas Dost en Tonny Vilhena is het nieuwe Europa League-seizoen zeer teleurstellend begonnen. Dost verloor met Eintracht Frankfurt met ruime cijfers van Arsenal, dat wel weer heel veel kansen weggaf, en FK Krasnodar werd van de mat geveegd door FC Basel. Vilhena had met een eigenaardig eigen doelpunt een negatieve hoofdrol in het Russische debacle.

Eintracht Frankfurt
0 - 3
Arsenal
Arsenal

Arsenal incasseerde tot nu toe de meeste schoten van alle teams in de Premier League en de Londense defensie maakte ook op bezoek bij Eintracht Frankfurt weer een onzekere indruk. Zo kregen Djibril Sow, André Silva en Filip Kostic in het eerste halfuur grote kansen om de score te openen. Arsenal liet zich in aanvallend opzicht ook gelden en zo was de eerste helft erg aantrekkelijk. Kevin Trapp hield Frankfurt met enkele goede reddingen lange tijd op de been.

Acht minuten voor rust kreeg Dost zijn eerste kans. De spits kopte uit een hoekschop net naast. Voor Dost was het extra vervelend dat Arsenal nog geen minuut later op voorsprong kwam. Een schot van Joe Willock werd van richting veranderd door het lichaam van Frankfurt-aanvoerder David Abraham en zo was Trapp kansloos. Aan de overkant voorkwam Damián Martínez vlak voor rust met een geweldige redding op een inzet van Silva de gelijkmaker.

Frankfurt noteerde in de eerste helft veertien doelpogingen, maar slaagde er niet in om te scoren. Na de onderbreking werd de jacht op de gelijkmaker hervat. Daar kwamen ook mogelijkheden voor, al moet gezegd worden dat Arsenal uit de counter de gevaarlijkste ploeg was. Tien minuten in het tweede bedrijf raakte Granit Xhaka uit een vrije trap de lat. Aan de overkant schoot Silva over.

Dost kwam naar de mening van Frankfurt-coach Adi Hütter niet voldoende in het verhaal voor en werd twintig minuten na rust naar de kant gehaald. De Nederlander maakte plaats voor Gonçalo Paciência en zag zijn vervanger van dichtbij op Martínez schieten, kort nadat Kostic de bal al net naast had gewerkt. Frankfurt bleef het dus proberen, maar kwam tien minuten voor tijd met tien man te staan, vanwege een tweede gele kaart voor Dominik Kohr. Met een speler meer op het veld besliste Arsenal in de slotfase de wedstrijd. Bukayo Saka schoot vanuit de tweede lijn de 0-2 binnen en Pierre Emerick-Aubameyang verzorgde het slotakkoord.

FC Basel
FC Basel
5 - 0
Krasnodar
Krasnodar

Vilhena is sinds zijn transfer van Feyenoord een vaste basisspeler bij FK Krasnodar en begon dit seizoen nog bij iedere wedstrijd van de Russen in de basis. Ook tegen FC Basel stond Vilhena weer op het middenveld. Bij de tegenstander was Ricky van Wolfswinkel nog niet van de partij: de spits werd eind augustus succesvol geopereerd aan een hersenaneurysma. Het is nog niet bekend of, en zoja wanneer, Van Wolfswinkel zijn rentree kan maken. Er is weinig duidelijkheid over het behandelplan.

De snelheid van Kevin Bua bleek in het duel tussen Basel en Krasnodar een belangrijk wapen te zijn voor de thuisploeg. De middenvelder ontsnapte in de eerste helft twee keer aan de aandacht van de Russische verdediging en zorgde voor een comfortabele 2-0 voorsprong bij rust. Zeven minuten na de thee maakte Luca Zuffi er 3-0 van en vervolgens werd de avond van Vilhena pas echt pijnlijk, toen hij met een onbegrijpelijke eigen goal onbedoeld voor de vierde Zwitserse treffer zorgde. Vilhena kwam vanaf het middenveld terugrennen en schoot een ongevaarlijke voorzet van Arthur zomaar in het lege doel voor hem.

Na dit merkwaardige moment van Vilhena was de gifbeker nog niet leeg voor Krasnodar. Basel, dat in de voorronde van de Champions League nog te sterk was voor PSV maar uiteindelijk zelf sneuvelde tegen LASK Linz, liep via een treffer van Noah Okafor nog uit naar 5-0. Voormalig Eredivisie-spelers Younes Namli en Marcus Berg waren even voor deze treffer ingevallen aan de kant bij Krasnodar, dat nu zestien tegendoelpunten heeft gekregen in de laatste zes officiële wedstrijden. Het is duidelijk waar aan gewerkt moet worden.

Qarabağ
Qarabağ
0 - 3
Sevilla
Sevilla

Sevilla staat na vier speelronden bovenaan in La Liga en speelt zondag tegen Real Madrid. Julen Lopetegui besloot in aanloop naar deze topper enkele spelers rust te geven tegen Qarabag en spaarde ook De Jong. De spits was niet eens meegereisd naar Azerbeidzjan. Javier Hernández mocht zich bij de afwezigheid van De Jong laten zien in de punt van de aanval en Nemanja Gudelj had voor het eerst een basisplaats op het middenveld.

Het was de van West Ham United overgekomen Chicharito die een kwartier in de tweede helft de score opende. Hernández krulde een vrije trap schitterend over de muur en in de hoek. Hierna kreeg Sevilla meer ruimte en bouwde het aan een overtuigende overwinning. Munir El Haddadi wipte de bal na een steekpass van Éver Banega schitterend binnen voor de 0-2 en Óliver Torres bracht de marge met een omhaal naar drie. De Jong was dus even niet nodig, maar hoopt zondag weer in de basis te mogen beginnen.

CFR Cluj
CFR Cluj
2 - 1
Lazio
Lazio

Bobby Adekanye heeft bij Lazio zijn debuut in het profvoetbal gemaakt. De Nederlandse jeugdinternational begon tegen CFR Cluj op de bank, maar werd bij een 2-1 achterstand binnen de lijnen gebracht. In de tien minuten die Adekanye mocht meedoen kon hij een nederlaag voor Lazio niet meer voorkomen. Voor de jongeling smaakt dit wel naar meer: Lazio speelt zondag in de Serie A thuis tegen Parma en Adekanye hoopt dan zijn competitiedebuut te mogen maken.

APOEL Nicosia
3 - 4
F91 Dudelange

Boy Waterman is dit seizoen reservedoelman bij APOEL Nicosia. Hij zat bij de twee wedstrijden tegen Ajax in de voorronde van de Champions League al op de bank bij de ploeg uit Cyprus en ook tegen F91 Dudelange kreeg Vid Belec weer de voorkeur. Vanaf de kant zag Waterman een spectaculair duel, waarin APOEL een 0-2 achterstand omboog tot een 3-2 voorsprong. Toch won Dudelange de wedstrijd. Dominik Stolz was verantwoordelijk voor de gelijkmaker en Danel Senani schoot de 3-4 tegen de touwen.

Bekijk hier alle uitslagen in de Europa League.