Dost en co doen koploper Leipzig pijn, Weghorst blijft worstelen

RB Leipzig heeft zaterdagmiddag een dure nederlaag geleden. De koploper van de Bundesliga ging onderuit tegen het Eintracht Frankfurt van Bas Dost en ziet de concurrentie naderen. Ondertussen duurde de misère van Wout Weghorst en VfL Wolfsburg voort.

Eintracht Frankfurt
2 - 0
RB Leipzig
RB Leipzig

Leipzig is de te kloppen ploeg in de Bundesliga. De ploeg van trainer Julian Nagelsmann veroverde vorige maand de koppositie en won sinds 26 oktober acht van de negen competitiewedstrijden. Het was ook een klein wonder te noemen dat Leipzig bij rust niet op voorsprong stond tegen Frankfurt. De bezoekers waren dominant en kregen kansen via Timo Werner en Christopher Nkunku, die allebei stuitten op keeper Kevin Trapp. Vlak voor rust schoot Amadou Haidara nog naast.

Frankfurt opende al vroeg in de tweede helft echter tegen de verhoudingen in de score. Een van de eerste doelpogingen van de thuisploeg vloog op prachtige wijze binnen. Almamy Touré stond vrij op de rand van het strafschopgebied en werd gevonden door Martin Hinteregger. Vervolgens schoot de vleugelverdediger in één keer snoeihard raak in de linkerbovenhoek: 1-0. Keeper Peter Gulacsi voorkwam kort daarna de 2-0 van voormalig FC Groningen-speler Filip Kostic, die Dost aan zijn zijde had in de basis.

De verhoudingen waren in de tweede helft en na de openingstreffer veel meer in balans en Leipzig kreeg minder kansen op de gelijkmaker, hoewel de bezoekers wel veel meer balbezit hadden in de Commerzbank-Arena. Pas later waagden Nordi Mukiele (over) en Werner (naast) weer pogingen namens Leipzig en vervolgens was het Frankfurt dat de wedstrijd in het slot gooide. Kostic had nu wel succes en zorgde met een intikker voor 2-0. Leipzig blijft ook na deze speelronde nog bovenaan, maar ziet Borussia Mönchengladbach dichterbij komen. Bayern München kan daarnaast de achterstand verkleinen tot één punt.

Borussia Mönchengladbach
3 - 1
FSV Mainz 05

Borussia Mönchengladbach stond begin december nog bovenaan, maar pakte sindsdien nog maar vier punten in vier duels. Ook tegen het FSV Mainz 05 van Jean-Paul Boëtius en Jeremiah St. Juste had de ploeg van Marco Rose het lastig. Al na elf minuten namen de bezoekers de leiding toen Robin Quaison een lange pass van achteruit van Moussa Niakhaté aannam en de bal vervolgens vol overtuiging binnen schoot. Het was alweer de achtste competitietreffer van de Zweed.

Gladbach had de laatste zeven thuisduels allemaal gewonnen en kwam na 24 minuten ook alweer op gelijke hoogte. Alassane Pléa tikte eenvoudig binnen uit een vrije trap van Oscar Wendt. Zes minuten later kwam Marcus Thuram al akelig dicht bij de 2-1, maar de bal ging via de onderkant van de lat niet volledig over de doellijn. Ook Mainz bleef dreigend. Zo tikte Yann Sommer de bal na een uur ternauwernood tegen de paal na een schot van invaller Daniel Brosinski.

Even later onderscheidde ook Mainz-keeper Robin Zentner zich met een knappe save op een schot van Pléa, maar een kwartier voor tijd had de Franse spits wel succes. Weer tikte hij van dichtbij binnen na een vrije trap, ditmaal uit een voorzet van Patrick Herrmann. Vlak voor tijd gooide Florian Neuhaus de wedstrijd op prachtige wijze in het slot. Zo blijft het in eigen huis ijzersterke Gladbach bovenin meedoen, zeker omdat koploper Leipzig punten morste en Bayern München en Schalke 04 elkaar later deze zaterdag nog treffen.

VfL Wolfsburg
1 - 2
Hertha BSC
Hertha BSC

Ook Wolfsburg smachtte met slechts een punt uit de laatste drie Bundesliga-duels naar een overwinning. Hertha BSC hield het, zonder de geblesseerde Karim Rekik en met Javairô Dilrosun in de basis, achterin echter lang dicht. Ook Weghorst kon de ban op jacht naar zijn eerste goal sinds 1 december niet breken. Het was uiteindelijk invaller Admir Mehmedi die dat deed. Zijn voorzet belandde in de verre hoek, mede doordat Weghorst de bal bewust liet lopen.

Lang genieten van die voorsprong kon Wolfsburg niet. Zes minuten later trok Hertha de stand alweer gelijk. Na een corner van Maximilian Mittelstädt torende verdediger Jordan Torunarigha hoog boven iedereen uit en kopte bij de tweede paal raak. Kort daarna maakte Dilrosun plaats voor Alexander Esswein. Weghorst bleef wel tot het einde staan kreeg ook nog een mogelijkheid op de 2-1, maar het was Dodi Lukebakio die uitgroeide tot matchwinner en Hertha de zege schonk.

SC Freiburg
SC Freiburg
0 - 2
Paderborn
Paderborn

Voorafgaand aan het seizoen was SC Paderborn degradatiekandidaat nummer één, maar de hekkensluiter maakt het onderin spannend. In het begin van het seizoen stond Paderborn al vroeg onderaan, kwam het begin december kort van de laatste plek af om vervolgens weer te zakken. Door de knappe zege op SC Freiburg van zaterdag moeten Fortuna Düsseldorf en ook het Werder Bremen van Davy Klaassen vrezen. Paderborn won dankzij treffers van Christopher Antwi-Adjej en Abdelhamid Sabiri (strafschop) en eindigde het duel met tien man na een tweede gele kaart voor Jamilu Collins.

Door de zege stijgt Paderborn – in ieder geval voor even – naar de zeventiende plaats. Düsseldorf heeft ook vijftien punten, maar een minder doelsaldo. De ploeg speelt zondag uit tegen Bayer Leverkusen. Werder heeft maar twee punten meer dan Paderborn en Düsseldorf en krijgt zondag bezoek van 1899 Hoffenheim.