Dost bewijst waarde met vijf treffers tegen Excelsior

Een excellerende Bas Dost heeft ervoor gezorgd dat SC Heerenveen voor de dertiende keer op rij ongeslagen bleef in de Eredivisie. Met liefst vijf doelpunten nam de spits de gehele productie voor zijn rekening op bezoek bij Excelsior: 0-5.

Al na twintig minuten stonden de Kralingers voor een kansloze opgave door doelpunten in de dertiende en achttiende minuut. Excelsior had de vroege achterstand aan zichzelf te danken. Waar de laagvlieger koploper AZ woensdag op 0-0 hield, in weliswaar één speelhelft, speelde het zaterdag minder vastberaden.

Het leek erop dat de prestaties van Dos onopgemerkt bleven bij Excelsior. Zonder moeite en vaak in volledige vrijheid pikte de aanvaller zijn doelpunten mee. Met een loepzuivere hattrick op zak zocht de topscorer de kleedkamer op.

In de tweede helft ging de aanvaller ongestoord verder en liep de score zelfs uit tot 0-5. Geholpen door Luciano Narsingh krikte Dost zijn doelpunten-totaal op tot veertien. Daarmee stoot hij Dries Mertens van de troon op de topscorerslijst.

De Friezen stijgen naar de vierde plaats van de Eredivisie. Bij winst van Ajax en Feyenoord zakt de ploeg van Ron Jans echter weer naar de zesde plaats. Foto: VI Images