Dortmund slaat meteen gaatje met Bayern dankzij unieke prestatie Sancho

Borussia Dortmund heeft na de eerste speelronde in de Bundesliga meteen een voorsprong van twee punten gepakt op Bayern München. Waar Bayern vrijdagavond in eigen huis bleef steken op 2-2 tegen Hertha BSC, liep Borussia Dortmund in de tweede helft uit naar een ruime zege op FC Augsburg.

Borussia Dortmund
5 - 1
FC Augsburg
FC Augsburg

Borussia Dortmund deelde in de strijd om de Duitse Super Cup al een eerste tik uit aan Bayern München. Dortmund versloeg twee weken geleden de landskampioen met 2-0 en daarmee was een eerste signaal gegeven: de Rekordmeister moet dit seizoen na zeven landstitels op rij weer van de troon gestoten worden.

De seizoenstart tegen FC Augsburg was echter de slechtste denkbaar. Na precies 29 seconden bezorgde de nummer vijftien van vorig seizoen Mats Hummels (die na 1190 dagen weer namens Borussia Dortmund terugkeerde in de Bundesliga) en zijn collega-verdedigers de eerste tegengoal van het seizoen. Florian Niederlechner tikte van dichtbij binnen. Borussia Dortmund was daardoor wel meteen wakker. Paco Alcácer, vorig seizoen met achttien goals de nummer twee van de topscorerslijst achter Robert Lewandowski, had niet lang nodig om ook zijn eerste van het seizoen binnen te tikken: 1-1.

De resterende 42 minuten van de eerste helft verliepen doelpuntloos. Dat kon niet gezegd worden van het eerste kwartier na rust. Bij Borussia Dortmund beschikken ze nog altijd over Jadon Sancho, Marco Reus en de doelpuntenmaker uit de eerste helft, Alcácer en dat heeft FC Augsburg geweten. Sancho zette zes minuten na rust een unieke prestatie neer door de 2-1 te verzorgen en daarmee was de negentienjarige Engelsman voor de veertiende keer in 2019 betrokken bij een goal (zeven goals, zeven assists). Geen tiener in een van de vijf grote Europese competities (Engeland, Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk) deed hem dat na.

Dolle minuten
De goal van Sancho was het startschot voor tien dolle minuten. Zes minuten later was het Reus die de 3-1 verzorgde en weer twee minuten later was het Alcácer die zijn tweede van de middag maakte. De eerste overwinning van het seizoen werd daarmee veiliggesteld.

Julian Brandt maakte vervolgens nog zijn debuut in de Bundesliga namens Borussia Dortmund. Hij verving na 68 minuten een andere debutant: Thorgan Hazard. Na slechts veertien minuten had Brandt ook zijn eerste Bundesliga-goal te pakken voor de ploeg van coach Lucien Favre. Op een prachtige voorzet van Axel Witsel tikte Brandt de 5-1 binnen. Dat was bovendien de eindstand en daarmee meldt Borussia Dortmund zich meteen op de plek waar de ploeg aan het einde van het seizoen ook wil staan: bovenaan.

Analyse: hoe Borussia Dortmund rivaal Bayern München van de troon stoot