Dortmund slaat alsnog toe in derby na ophef rond Schalke-strafschop

Reacties

Borussia Dortmund heeft zaterdag zijn sterke eerste seizoenshelft van nog meer glans voorzien door te triomferen in de Kohlenpott-derby. Een strafschop leek Schalke 04 in het zadel te helpen, maar Jadon Sancho dompelde de fans van de thuisploeg alsnog in rouw.

Dortmund slaat alsnog toe in derby na ophef rond Schalke-strafschop
Schalke 04
Schalke 04
1 - 2
Borussia Dortmund
Borussia Dortmund

Liefst negentien punten scheidden Schalke en Dortmund bij aanvang van deze speelronde. De club uit Gelsenkirchen presteert extreem wisselvallig, terwijl de streekrivaal nauwelijks een steek laat vallen. Toch was algemeen directeur Hans-Joachim Watzke van Dortmund er niet gerust op. In Duitse media liet de bestuurder optekenen dat Schalke het verschil in kwaliteit 'ongetwijfeld zal proberen te camoufleren door de grens van het toelaatbare te verkennen.'

Het probleem voor Schalke was alleen dat de ploeg nauwelijks in de duels kwam. Dortmund speelde veel makkelijker en maakte het de thuisploeg met snelle combinaties en positiewisselingen lastig. De koploper kwam dankzij Thomas Delaney ook vroeg aan de leiding. Al in de achtste minuut kopte de middenvelder raak uit een vrije trap van Marco Reus. Dortmund verzuimde om de krachtsverhoudingen uit te drukken in een hogere score, al bleven levensgrote mogelijkheden daarop ook uit. Paco Alcácer, die het eens vanaf de aftrap mocht proberen, werd enkele keren net niet in stelling gebracht.

Het verweer van Schalke - dat ook nog eens aanvaller Guido Burgstaller geblesseerd zag uitvallen - was dusdanig matig dat er gemor in de Veltins Arena klonk bij het rustsignaal. Ook na de hervatting stond de thuisploeg onder grote druk. De gelijkmaker in de 61ste minuut kwam dan ook als een donderslag bij heldere hemel. Daniel Caligiuri verzilverde een strafschop die werd toegekend na inmenging van de VAR omdat Reus een overtreding zou hebben gemaakt op Amine Harit. Het besluit werd fel betwist door leden van de technische staf en spelers van Dortmund.

Joachim Löw was ook aanwezig in Gelsenkirchen, waar 'zijn' Duitse ploeg onlangs een 2-0 voorsprong verspeelde tegen Oranje: 2-2.
Joachim Löw was ook aanwezig in Gelsenkirchen, waar 'zijn' Duitse ploeg onlangs een 2-0 voorsprong verspeelde tegen Oranje: 2-2.

De ophef rond de strafschop luidde een rommelige fase met een aantal opstootjes in. Schalke leek veel beter met die omstandigheden om te kunnen gaan dan Dortmund, dat lang niet meer zo overtuigde als voor rust. Een moment van klasse van de tot dan toe onzichtbare Sancho bedierf echter het weekeinde van de Schalke-fans. De jonge aanvaller zette een combinatie op met Raphaël Guerreiro en verschalkte doelman Ralf Fährmann. Het weinig creatieve Schalke kwam nooit in de buurt van een nieuwe gelijkmaker en leed zo alweer zijn achtste nederlaag in dit Bundesliga-seizoen. Dortmund, dat via Guerreiro in de slotfase nog de paal raakte, staat ook na dit weekeinde minimaal zeven punten voor op de concurrentie.

Zowel Dortmund als Schalke kan nu toewerken naar de afsluitende speelronde in de Champions League. De Bundesliga-koploper gaat dinsdag op bezoek bij AS Monaco en Schalke ontvangt diezelfde avond Lokomotiv Moskou. Beide clubs zijn al zeker van overwintering op het hoogste niveau.

Bundesliga

Stand Bundesliga 2018/2019

Duitsland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Bayern München
34
24
6
4
88-32
+56
78
2
Borussia Dortmund
34
23
7
4
81-44
+37
76
3
RB Leipzig
34
19
9
6
63-29
+34
66
4
Bayer Leverkusen
34
18
4
12
69-52
+17
58
5
Borussia Mönchengladbach
34
16
7
11
55-42
+13
55
* Actueel tot en met 27 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.