Dortmund is het helemaal kwijt: crisis na ongekende afgang op eigen veld

Borussia Dortmund is zaterdagmiddag op eigen veld op ontluisterende wijze onderuit gegaan tegen VfB Stuttgart. Met drie thuisnederlagen slaat de crisis toe bij de zelfbenoemde uitdager van Bayern München. RB Leipzig deed met Justin Kluivert als basisklant wel wat het moest doen en is in ieder geval voor even de koploper van de Bundesliga.

Borussia Dortmund
1 - 5
VfB Stuttgart

Dortmund plaatste zich dinsdag met een zege op Zenit Sint-Petersburg (1-2) nog als groepswinnaar voor de achtste finale van de Champions League, maar wachtte in eigen land al twee duels op een overwinning. Na de vierklapper van Erling Haaland tegen Hertha BSC (2-5) ging het de laatste weken mis tegen 1. FC Köln en (1-2) en Eintracht Frankfurt (1-1) en ook tegen Stuttgart, nog altijd zonder de geblesseerde Noor, had BVB het lastig.

Twee weken geleden bracht Stuttgart ook Bayern München al aan het zweten, maar de kampioen en koploper won uiteindelijk nog na een vroege achterstand (1-3). Dortmund was daar niet toe in staat. Nadat Silas Wamangituka in de 26ste minuut de score had geopend uit een penalty, trok Giovanni Reyna de stand nog voor rust op prachtige wijze nog wel gelijk (zie tweet). Maar na rust ging het helemaal fout bij Dortmund.

Waar Stuttgart voor rust via Mateo Klimowicz nog twee dotten van kansen miste, was het in de tweede helft wel dodelijk toen Dortmund achterin keer op keer stond te slapen. Zeven minuten na rust strafte Wamangituka onnodig balverlies in de opbouw af, acht minuten daarna kreeg Philipp Förster na een voorzet van Borna Sosa alle gelegenheid de 1-3 te maken en kort daarna deed Tanguy Coulibaly de thuisploeg nog meer pijn.

Vlak daarvoor raakte Klimowicz al de paal en ook daarna bleef het achterin open huis. De vijfde tegengoal bleef lang uit, maar viel vlak voor tijd toch nog via Nicolás González. Met tien tegengoals in de laatste drie thuisduels, die allemaal verloren gingen, is BVB de weg volledig kwijt. Het zijn geen resultaten die passen bij een club die zichzelf ziet als uitdager van Bayern, dat de voorsprong tegen Union Berlin vanavond kan vergroten naar zeven punten.

RB Leipzig
RB Leipzig
2 - 0
Werder Bremen

Leipzig was vier dagen na de knappe 3-2 overwinning op Manchester United in de Champions League op eigen veld te sterk voor Werder Bremen. Kluivert zag Marcel Sabitzer na 26 minuten de score openen uit een penalty en vier minuten voor rust verdubbelde Dani Olmo na een slimme passeeractie de marge. Kluivert kreeg na rust nog bijna een assist op zijn naam, ware het niet dat Yussuf Poulsen de paal raakte. De zesde thuiszege op rij kwam geen moment in gevaar, waardoor Leipzig nu weer even boven Bayern staat en aan kop gaat.

Borussia Mönchengladbach
1 - 1
Hertha BSC
Hertha BSC

Borussia Mönchengladbach plaatste zich woensdag ondanks een nederlaag bij Real Madrid na 43 jaar weer voor de knock-outfase van het belangrijkste Europese clubtoernooi. Het historische succes in de Champions League kreeg geen passend vervolg in de Bundesliga. Hertha BSC kwam in het Borussia-Park kort na rust via Matteo Guendouzi op voorsprong. Dankzij Breel Embolo was het duel halverwege de tweede helft weer in evenwicht. De balans werd niet meer verstoord. Hertha, waarvoor Javairô Dilrosun en Daishawn Redan binnen de lijnen kwamen, blijft door het punt steken in de middenmoot. Ook Borussia Mönchengladbach ziet de achterstand op de kopgroep oplopen.

FSV Mainz 05
0 - 1
1. FC Köln
1. FC Köln

Jean-Paul Boëtius en Jerry St. Juste blijven met FSV Mainz 05 veroordeeld tot de voorlaatste plaats in de Bundesliga. Ook het zesde thuisduel van het seizoen leverde geen overwinning op. Sterker nog, de gastheren stapten met lege handen van het veld. 1. FC Köln nam in de 55ste minuut via Elvis Rexhbecaj de leiding om die niet meer uit handen te geven. De uitsluiting van Ondrej Duda na zijn tweede gele kaart bood Mainz nog wel hoop, maar met een man meer kon de thuisploeg een nieuwe nederlaag niet voorkomen.

SC Freiburg
SC Freiburg
2 - 0
Arminia Bielefeld

Ritsu Doan had vorige week met zijn tweede treffer van het seizoen Arminia Bielefeld aan de tweede zege van het seizoen geholpen. Tegen SC Freiburg kon de Japanse PSV-huurling niet opnieuw een heldenrol vervullen. De promovendus moest een nieuwe nederlaag incasseren met een negatieve rol voor Mike van der Hoorn. Een overtreding van de Nederlander op Roland Salai in de 79ste minuut leverde Freiburg een strafschop op. Vincenzo Grifo maakte geen fout vanaf elf meter. Jeong Woo-Yeong maakte in blessuretijd met een schitterende stift van vijftien meter een einde aan de onzekerheid; 2-0.