Dordrecht vernedert Cambuur met weergaloze comeback in play-offs

FC Dordrecht heeft zaterdag op miraculeuze wijze de volgende ronde van de play-offs om promotie naar de Eredivisie gehaald. De uitploeg poetste een flinke nederlaag volledig weg tegen SC Cambuur (1-4) en trok in een strafschoppenserie aan het langste eind. Naar alle waarschijnlijkheid is Sparta Rotterdam de volgende tegenstander voor Dordrecht.

De return, volgend op de 1-4 zege van Cambuur in het eerste duel, kende twee gezichten. In de eerste helft was Cambuur oppermachtig en had Dordrecht weinig in te brengen. Met name Issa Kallon was op dreef. De aanvaller ontsnapte meerdere malen aan de aandacht van de Dordrecht-defensie en profiteerde daar in de dertigste minuut van: 1-0.

Zeven minuten later zocht Kallon weer succesvol de diepte, waarna Barto verzuimde uit zijn voorzet de tweede treffer binnen te koppen. Daardoor bleef er een sprankje hoop over voor Dordrecht, dat als herboren uit de kleedkamer kwam. In minuut 49 kreeg Jeremy Cijntje een poging van Jafar Arias voor de voeten en schoof hij de gelijkmaker binnen.

In de eerste helft kon SC Cambuur nog lachen. Issa Kallon viert zijn doelpunt.

Dat was het startschot voor een aanhoudend offensief van de bezoekers. Binnen het uur schoot Arias uit de kluts de 1-2 binnen. Daarna bleef Dordrecht goede kansen produceren, maar De Schappenkoppen hadden een strafschop, gegeven door arbiter Kevin Blom, nodig om nogmaals te scoren. Denis Mahmudov bleef koel vanaf elf meter na een overtreding van Sai van Wermeskerken op Antonio Stankov buiten het strafschopgebied.

In de 73ste minuut voltrok zich het gevreesde scenario voor Cambuur, dat volledig de weg kwijt was. Dordrecht herstelde de balans in het tweeluik volledig doordat Mahmudov uit de rebound de 1-4 maakte. Daardoor maakten de ploegen zich op voor een zinderende slotfase van de reguliere speeltijd, waarin niet meer werd gescoord.

De achttienjarige Dordrecht-doelman Menno Bergsen, die plots moest opdraven wegens het afhaken van eerste keeper Bryan Janssen in de warming-up, redde nog wel fantastisch op een inzet van Barto. Daarna voorkwam Stankov dat Cambuur uit de rebound alsnog scoorde. Overigens zat assistent-trainer Ben Kinds door de keepersproblemen bij Dordrecht op de bank als reserve voor Bergsen.

In de verlenging waren de rollen opnieuw omgedraaid, met Cambuur ditmaal als dominante ploeg. Zo nam Kevin van Kippersluis uitblinker Bergsen onder vuur met een harde knal. Dordrecht was moegestreden. Daniel Crowley kwam in de tweede helft van de verlenging nog dicht bij de zo gewenste 2-4. Maar Dordt, dat zelf in de slotminuten dreigend was uit een vrije trap, hield stand.

Strafschoppen vormden daarom na 210 minuten en vijf goals voor beide ploegen de zinderende climax van het tweeluik. Mahmudov, Stankov, Mawouna Amevor, Erol Alkan en Arias faalden allen niet voor Dordrecht, waardoor de misser van Crowley de thuisploeg de kop koste. Dordrecht blijft zodoende door een ongelooflijke ontknoping in de race voor promotie naar de Eredivisie.