Dominant Chelsea loopt averij op in strijd om Champions League-voetbal

Chelsea is maandag in zijn jacht op een Champions League-ticket tegen onverwacht puntenverlies aangelopen. Burnley is door een gelijkspel op Stamford Bridge zo goed als zeker van een extra jaar Premier League-voetbal.

Chelsea
Chelsea
2 - 2
Burnley
Burnley

De supporters op Stamford Bridge zagen een spectaculaire wedstrijd, waarbij vooral het eerste kwartier erg leuk was en deed denken aan de sensationele Champions League-ontmoeting tussen Manchester City en Tottenham Hotspur van vorige week. Chelsea kreeg de eerste kansen, maar Burnley nam in de achtste minuut de leiding. Jeff Hendrick scoorde na een afgeslagen hoekschop met een uitstekende volley.

Chelsea had niet lang de tijd nodig om de rollen om te draaien. N'Golo Kanté schoot na goed voorbereidend werk van Eden Hazard de gelijkmaker binnen ('12) en Gonzalo Higuaín zorgde na een combinatie met César Azpilicueta voor de 2-1. Het vierde Premier League-doelpunt van Higuaín voor Chelsea was van grote schoonheid: de huurling van Juventus pegelde de bal uit een lastige hoek via de onderkant van de lat achter de kansloze Burnley-keeper Tom Heaton.

Tien minuten na dit kunststukje was Chelsea zijn voorsprong alweer kwijt. Ben Mee kopte een vrije trap van Ashley Westwood voor het doel en daar verlengde Chris Wood de bal tot bij Ashley Barnes. Bij de tweede paal maakte de spits alweer zijn elfde competitiegoal van dit seizoen. Het betekende een flinke domper voor Chelsea, dat ook nog eens Callum Hudson-Odoi kwijtraakte met een blessure. Pedro kwam voor hem in de ploeg en vlak voor rust keerde Heaton een schot van de invaller.

Chelsea en Burnley gingen in evenwicht aan de thee en na de onderbreking hervatte de thuisploeg zijn zoektocht naar een nieuwe voorsprong. Daar kwamen ook kansen voor, via bijvoorbeeld Higuaín, Emerson Palmieri, Azpilicueta en David Luiz. Zij slaagden er echter niet in om Heaton te passeren en ook invaller Olivier Giroud kon Chelsea niet aan de zeer welkome overwinning helpen. Burnley hield stand en nam een zwaarbevochten punt mee naar huis. De ploeg van Sean Dyche heeft nu negen punten meer dan Cardiff City, dat onder de degradatiestreep staat, en is zo goed als veilig. Voor Burnley kan het enkel in theorie nog misgaan.

Voor Chelsea betekent het gelijkspel slecht nieuws in de strijd om een Champions League-ticket. De ploeg van Maurizio Sarri staat nu weliswaar vierde, met evenveel punten als nummer drie Tottenham Hotspur, maar heeft wel al een wedstrijd meer gespeeld dan Tottenham, Arsenal én Manchester United. De verschillen tussen de nummer drie en nummer zes van de ranglijst zijn minimaal en dus belooft het slot van de competitie bijzonder spannend te worden. Aankomend weekend speelt Chelsea uit tegen Manchester United en Sarri lijkt dan niet op de bank te mogen plaatsnemen: in blessuretijd werd de coach van Chelsea wegens commentaar op de leiding weggestuurd.