Doelpuntenmachine PSV kinderlijk eenvoudig langs FC Emmen

PSV heeft op overtuigende wijze de foutloze status in de Eredivisie behouden. FC Emmen kon zaterdagavond geen partij bieden in Eindhoven, ook niet tegen een PSV dat op halve kracht speelde.

6 - 0
FC Emmen
FC Emmen

Na de interlandperiode keerden liefst drie kersverse Oranje-internationals terug bij PSV, Denzel Dumfries, Pablo Rosario én Steven Bergwijn debuteerden allen onder bondscoach Ronald Koeman. Ten opzichte van het duel voor de interlandperiode paste trainer Mark van Bommel één wissel toe. Tegen VVV-Venlo stond Trent Sainsbury in het hart van de defensie, tegen FC Emmen keerde Daniel Schwaab terug.

Tegen VVV won PSV met 4-0, die stand was in het duel met FC Emmen al na 45 minuten bereikt. De promovendus kwam met goede bedoelingen naar Eindhoven toe, maar binnen twaalf minuten stond het 1-0. Bergwijn behield op links het overzicht en vond Gastón Pereiro, die geheel vrijstaand de openingstreffer maakte.

PSV stoomde door en via twee rake kopballen van Luuk de Jong werd het tien minuten voor rust 3-0. De aanvoerder van de regerend landskampioen kopte eerst raak na een voorzet van Hirving Lozano, enkele minuten later promoveerde hij een corner van de Mexicaan tot doelpunt. Voor die goal nam Jorrit Hendrix nog erg veel risico door met geel op zak een stevige tackle aan te gaan, maar scheidsrechter Bas Nijhuis besloot na het zien van de beelden geen rode kaart te trekken. De middenvelder werd in de rust vervangen door Erick Gutiérrez.

Pablo Rosario kreeg na inmenging van de VAR geel van scheidsrechter Bas Nijhuis, die aan de zijlijn keek of de charge van de PSV-middenvelder een rode kaart waard was. Daarvoor liet Nijhuis een penaltysituatie met Steven Bergwijn lopen.

Na rust kon Van Bommel met het oog op de belangrijke Champions League-wedstrijd tegen Tottenham Hotspur (komende woensdag) spelers sparen. Na een klein uur werd Dumfries naar de kant gehaald. De rechtsback had vlak voor de pauze nog Pereiro in staat gesteld om de 4-0 te maken en werd afgelost door Aziz Behich.

PSV was een stuk minder fel in de tweede helft, maar hoefde zich geen enkel moment zorgen te maken tegen een mak FC Emmen, dat simpelweg een maatje te klein was. Defensief stond het goed bij de Eindhovenaren, waardoor Jeroen Zoet nauwelijks in actie hoefde te komen. In de slotfase konden de fans in het Philips Stadion toch nog twee keer juichen. Na een rommelige situatie jaagde Gutiérrez zijn derde PSV-doelpunt tegen de touwen. Lozano deelde ook in de feestvreugde na een goede actie van Donyell Malen.

Door de zesklapper staat PSV na negen wedstrijden op liefst 36 doelpunten in de Eredivisie. Geen enkele andere club komt ook maar in de buurt van de Brabanders, concurrent Ajax staat - met een wedstrijd minder - op 21 goals. In het gouden seizoen 1987/88 (Europa Cup I-winst, bekerwinst en landstitel) stond PSV op 35 doelpunten na negen duels.

De nabeschouwing van PSV-watcher Marco Timmer.