Doelpuntenmachine PSV hapert, Feyenoord scoort 'altijd' tegen Heerenveen

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Woensdagavond tracht PSV zich op bezoek bij FC Groningen te herstellen van de dreun die Ajax zondag uitdeelde. Feyenoord ontvangt SC Heerenveen en de overige drie duels zijn Vitesse - Willem II, VVV-Venlo - FC Utrecht en ADO Den Haag - Roda JC Kerkrade.

Doelpuntenmachine PSV hapert, Feyenoord scoort 'altijd' tegen Heerenveen

FC Groningen - PSV

 
Aftrap:18.30 uur
Scheidsrechter:Bas Nijhuis
Laatste 5 Eredivisie-duels FC Groningen:7 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels PSV:12 punten

Actueel

• Met zestien punten in vijftien Eredivisie-duels staat FC Groningen er nog altijd niet florissant voor, een recente mini-opleving ten spijt. PSV verloor zondag van Ajax en zag daardoor de voorsprong op de achtervolgers afnemen.

• Tijdens zijn laatste negentien Eredivisie-duels met een club uit de traditionele topdrie kwam FC Groningen niet tot winst. De laatste zege in zo'n wedstrijd dateert van 31 augustus 2014 tegen Ajax (2-0).

Ernest Faber gaat zijn vijftigste Eredivisie-wedstrijd coachen voor FC Groningen. De eenmalig international won in zijn trainersloopbaan nog nooit van zijn oude club PSV (twee gelijke spelen en twee nederlagen).

FC Groningen pakte zondag een punt bij Roda JC Kerkrade.

• PSV leed zondag in de Johan Cruijff Arena zijn 249ste nederlaag in een Eredivisie-uitwedstrijd. Bij een verliesbeurt in Groningen bereiken de Eindhovenaren niet alleen een negatieve mijlpaal, maar gaan ze ook voor het eerst sinds het voorjaar van 2014 onderuit in opeenvolgende competitieduels.

De Eredivisie dendert door: komt PSV klap te boven met wintertitel?

In de voorbije vier competitieduels liet PSV slechts vier treffers aantekenen. In de vier duels dáárvoor kwam de formatie van Phillip Cocu nog tot een productie van zestien doelpunten.

FC Groningen kreeg dit Eredivisie-seizoen al zes keer een strafschop toegekend, het vaakst van alle teams. PSV gaf juist al vijf penalty's weg en hoeft alleen Willem II (zes strafschoppen tegen) boven zich te dulden in dit opzicht.

PSV moest zondag zijn meerdere erkennen in Ajax.

Historie

• Van de vorige 38 Eredivisie-edities van FC Groningen - PSV zette de thuisploeg er tien in winst om. Achttien keer gingen alle punten naar de bezoekers en tien duels kenden geen winnaar.

• Afgelopen seizoen eindigden beide ontmoetingen onbeslist: 0-0 en 1-1. Tegen geen ploeg scoorde PSV in de voorbije jaargang minder vaak dan tegen FC Groningen. Ook tegen Feyenoord trof de equipe van Cocu slechts eenmaal doel.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Groningen - PSV:

Seizoen:Uitslag:
2012/131-3
2013/141-0
2014/151-1
2015/160-3
2016/171-1

Vitesse - Willem II

 
Aftrap:18.30 uur
Scheidsrechter:Serdar Gözübüyük
Laatste 5 Eredivisie-duels Vitesse:4 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Willem II:6 punten

Actueel

• Wegens de barre weersomstandigheden ging afgelopen weekeinde een streep door het duel dat Vitesse zou spelen met Sparta Rotterdam. Willem II kwam wél in actie. Aan de Brabantse derby tegen NAC Breda hielden De Tricolores een punt over.

• Vitesse hield in zijn laatste drie thuisduels (in alle competities) de nul. Dat is de beste reeks sinds 2004, toen de Arnhemmers vijf keer op rij geen tegengoal kregen in Stadion Gelredome.

Na het gelijkspel tegen NAC Breda is Willem II vier Eredivisie-duels ongeslagen. De laatste keer dat de Tilburgers vijf achtereenvolgende competitiewedstrijden zonder nederlaag bleven was eind 2016.

• Vitesse is in competitieverband langer zonder tegentreffer uit een standaardsituatie dan elk ander Eredivisie-team. De laatste keer dat de Arnhemmers een goal incasseerden uit een doodspelmoment was op 24 september tegen Ajax (een goal van Nick Viergever uit een hoekschop).

De Brabantse derby tussen Willem II en NAC Breda leverde vrijdag geen winnaar op.

In zijn laatste vijf Eredivisie-duels noteerde Willem II liefst elf doelpunten, oftewel net zoveel als in de eerste tien speelrondes.

Die opgeschroefde productie heeft Willem II niet in de laatste plaats te danken aan Bartholomew Ogbeche, die de eerste speler in de clubhistorie van de Tilburgers is met zeven goals in vier achtereenvolgende Eredivisie-wedstrijden.

Historie

• Vitesse kan wijzen op een positieve balans in thuisduels met Willem II. Waar de bezoekers slechts vier keer triomfeerden, trokken de Arnhemmers reeds negentien keer aan het langste eind. Bij vier ontmoetingen bleef een winnaar uit.

Met duels in Tilburg meegerekend won Vitesse 31 keer van Willem II in de Eredivisie, vaker dan van welke ploeg ook.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Vitesse - Willem II:

Seizoen:Uitslag:
2010/110-0
2012/133-1
2014/152-0
2015/160-1
2016/170-2

VVV-Venlo - FC Utrecht

 
Aftrap:19.45 uur
Scheidsrechter:Jeroen Manschot
Laatste 5 Eredivisie-duels VVV-Venlo:4 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels FC Utrecht:11 punten

Actueel

• VVV-Venlo veroverde afgelopen weekeinde knap een punt bij SC Heerenveen en consolideerde daarmee zijn positie tussen de middenmoot en de degradatiezone. Voor FC Utrecht wordt het de eerste wedstrijd in anderhalve week nadat zondag wegens weeromstandigheden een kruis ging door het duel met Feyenoord.

• Sinds de eerste speelronde boekte VVV-Venlo geen thuiszege meer in competitieverband. De afgelopen zeven Eredivisie-duels voor eigen publiek leverden slechts drie punten op.

FC Utrecht verzamelde in 2017 al 61 punten en is daarmee nog maar drie punten verwijderd van het clubrecord van meeste punten in een kalenderjaar uit 2001.

VVV-Venlo toonde afgelopen weekeinde veerkracht tegen SC Heerenveen.

• Op Lennart Thy, die tegen SC Heerenveen zijn eerste Eredivisie-goal fabriceerde, werden in de eerste vijftien speelrondes 41 overtredingen gemaakt, meer dan op iedere andere speler.

• Van de laatste twintig uitwedstrijden die FC Utrecht afwerkte tegen een promovendus won het er maar negen. De duels met puntenverlies laten zich onderverdelen in vijf gelijke spelen en zes verliesbeurten.

• VVV-Venlo maakte dit Eredivisie-seizoen vijf treffers in of na de 85ste minuut. Alleen PSV, zeven goals in de slotfase, doet het nog beter in dit opzicht.

Historie

• Voor de vijftiende keer fungeert VVV-Venlo op het hoogste niveau als gastheer van FC Utrecht. De Domstedelingen hebben nipt een positieve balans: zes overwinningen om vijf nederlagen. De andere drie edities leverden geen winnaar op.

Eerder dit seizoen won VVV-Venlo in het KNVB-bekertoernooi met 3-1 van FC Utrecht. Tot nu toe is 1986/87 de enige jaargang waarin de Limburgers twee keer afrekenden met de Domstedelingen.

De laatste 5 Eredivisie-edities van VVV-Venlo - FC Utrecht:

Seizoen:Uitslag:
2007/081-2
2009/100-1
2010/111-2
2011/120-0
2012/131-3

ADO Den Haag - Roda JC Kerkrade

 
Aftrap:20.45 uur
Scheidsrechter:Reinold Wiedemeijer
Laatste 5 Eredivisie-duels ADO Den Haag:7 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Roda JC Kerkrade:4 punten

Actueel

• ADO Den Haag boekte afgelopen weekeinde een knappe 2-3 overwinning bij FC Twente en begon daardoor deze midweekse speelronde op de achtste plaats. Daar kan Roda JC Kerkrade alleen maar van dromen. Hoewel de Limburgers de laatste weken de nodige puntjes bij elkaar sprokkelden, staan ze nog altijd in de degradatiezone.

• Robert Zwinkels kan zijn honderdste Eredivisie-wedstrijd voor ADO Den Haag afwerken, 4.329 dagen na zijn eerste optreden voor de residentieclub op het hoogste niveau.

• In 2017 leed Roda JC Kerkrade reeds dertien nederlagen in Eredivisie-uitduels. Nog nooit gingen de Limburgers in één kalenderjaar veertien keer onderuit buitenshuis.

ADO Den Haag realiseerde afgelopen weekeinde een knappe zege bij FC Twente.

• Afgelopen weekeinde tegen FC Groningen gaf Roda JC Kerkrade een 2-0 voorsprong uit handen. Dat duel past in een patroon. De formatie van Robert Molenaar kwam dit seizoen in zeven wedstrijden op voorsprong, maar won er daarvan slechts drie.

ADO Den Haag staat te boek als de oudste Eredivisie-ploeg. De gemiddelde leeftijd van een basisspeler lag in de eerste vijftien speelrondes op precies 27 jaar.

• Bij vier van de laatste zes goals van Roda JC Kerkrade was Simon Gustafson rechtstreeks betrokken door zelf te scoren (twee keer) of de assist te verzorgen (eveneens twee keer).

Historie

• ADO Den Haag - Roda JC Kerkrade stond 26 keer eerder op het programma in de Eredivisie. Een duidelijk bovenliggende partij is er niet met tien thuiszeges, zeven gelijke spelen en negen overwinningen voor de bezoekers.

• Van de laatste acht ontmoetingen tussen deze teams, wedstrijden in Kerkrade meegerekend, eindigden er liefst vijf in een gelijkspel.

De laatste 5 Eredivisie-edities van ADO Den Haag - Roda JC Kerkrade:

Seizoen:Uitslag:
2011/123-3
2012/132-2
2013/140-4
2015/162-2
2016/174-1

Feyenoord - SC Heerenveen

 
Aftrap:20.45 uur
Scheidsrechter:Kevin Blom
Laatste 5 Eredivisie-duels Feyenoord:9 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels SC Heerenveen:5 punten

Actueel

• Feyenoord kwam afgelopen weekeinde niet in actie; door het winterweer ging het uitduel met FC Utrecht niet door. De Rotterdammers hebben een reeks zeges nodig om zich te gaan melden in de titelrace. Opponent SC Heerenveen is na een goede seizoenstart weggezakt.

• In de laatste vijf competitieduels in De Kuip kwam Feyenoord slechts driemaal tot scoren. Alleen in het seizoen 1990/91 zetten de Rotterdammers een slechtere reeks neer.

SC Heerenveen leed in de voorbije negen speelrondes liefst zes nederlagen. Alleen FC Twente ging in deze periode net zo vaak onderuit.

De equipe van Jurgen Streppel verspeelde dit seizoen zestien punten in duels waarin het op voorsprong kwam. Ook afgelopen weekeinde tegen VVV-Venlo gaven de Friezen een voordelige marge uit handen.

Stijn Schaars gaat op voor zijn 250ste wedstrijd in de Eredivisie. De SC Heerenveen-routinier is dit seizoen de op Hakim Ziyech na middenvelder met de meeste balcontacten in de competitie.

Historie

Slechts twee keer boekte SC Heerenveen een Eredivisie-uitzege bij Feyenoord. Veertien keer pakte Feyenoord het maximale aantal punten en negen ontmoetingen eindigden onbeslist.

• In de laatste zeven seizoenen zette Feyenoord slechts één thuisduel met SC Heerenveen in winst om. Liefst vijf keer rolde er een remise uit de bus.

Feyenoord kwam in zijn laatste 23 Eredivisie-thuisduels met SC Heerenveen altijd tot scoren. Op 1 maart 1994 slaagden de Rotterdammers daar voor het laatst niet in.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Feyenoord - SC Heerenveen:

Seizoen:Uitslag:
2012/131-1
2013/142-0
2014/151-1
2015/161-2
2016/172-2
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.