Doelpuntenmachine Liverpool heeft geen kind aan Porto

Op bezoek bij FC Porto heeft Liverpool een gigantische stap gezet richting de kwartfinales van de Champions League. De Engelsen waren met 0-5 te sterk voor de Portugezen. Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum speelden beiden de gehele wedstrijd bij de uitploeg, waar Sadio Mané met een hattrick de gevierde man werd.

Liverpool kende geen vlekkeloze groepsfase. De ploeg won weliswaar drie keer, maar het speelde ook drie keer gelijk. Desalniettemin scoorden The Reds wel liefst 23 keer (bijna vier per wedstrijd) in de zes duels en ging het als groepswinnaar door naar de achtste finales. Porto bereikte de knock-outfase door als tweede te eindigen in een poule met Besiktas, RB Leipzig en AS Monaco.

Beide ploegen begonnen voorzichtig aan het duel, toch kreeg de thuisploeg binnen tien minuten een goede mogelijkheid. De bal kwam enigszins per toeval voor de voeten van Otávio. Zijn schot werd van richting veranderd en zeilde daardoor net over. Twee minuten later gaf ook Liverpool een eerste teken van leven via een afstandsschot van linksback Andrew Robertson.

Liverpool nam daarna de regie in handen. Eerst speelde Mohamed Salah de bal verkeerd af, terwijl hij voor eigen succes had moeten gaan en even later kwam Roberto Firmino met zijn hoofd net niet bij een strakke voorzet van Robertson. Wijnaldum was na 25 minuten van groot belang bij de 0-1 van Mané. De Oranje-international wurmde zich langs een aantal Porto-spelers heen en tikte de bal opzij naar de Senegalees, die in de verre hoek raakschoot.

Porto-doelman José Sá, die dit seizoen de voorkeur krijgt boven Iker Casillas, zag er niet goed uit bij die goal. En vier minuten later moest de Portugese keeper wederom de bal uit het net halen. James Milner krulde de bal in eerste instantie nog op de paal, maar Salah was er als de kippen bij om zijn dertigste goal van het seizoen binnen te tikken. De manier waarop was fraai: de dribbelaar hield de bal drie keer hoog waarmee hij Sá behendig uitspeelde. Spits Tiquinho miste vlak voor rust nog de kans op de aansluitingstreffer, waardoor het halverwege 0-2 bleef.

Bij de start van de tweede helft verscheen voormalig FC Twente-speler Jesús Corona binnen de lijnen voor Otávio. Echter, na acht minuten was de derde Engelse goal al een feit. Na een razendsnelle counter bediende Salah met een mooie steekbal Firmino, die oog in oog met Sá miste. In de rebound kon Mané vervolgens eenvoudig binnenschieten.

De thuisploeg kwam eigenlijk geen moment in de wedstrijd. Liverpool won vrijwel elke afvallende bal en wachtte daarna steeds geduldig tot er countermogelijkheden ontstonden. Zoals in de zeventigste minuut toen Mané Milner wegstuurde en de middenvelder Firmino een niet te missen kans bood: 0-4. Het was al de zesde assist van Milner en de zevende goal van Firmino dit Champions League-seizoen. De vier doelpunten betekenden tevens dat de Engelsen nu PSG gepasseerd zijn als meest scorende ploeg van het miljardenbal.

In de slotfase maakte Mané zijn hattrick compleet met een heerlijke knal vanaf twintig meter in de rechterhoek. De misschien wel overbodige return volgt 6 maart.