Veelbesproken Brobbey helpt Jong Ajax, frustrerende derby voor NAC

Jong Ajax heeft op bezoek bij Jong FC Utrecht eindelijk weer eens een zege geboekt. De veelbesproken Brian Brobbey deed een halfuur mee en kwam daarin ook tot scoren. Later op de avond kwam NAC Breda niet verder dan een 1-1 gelijkspel op bezoek bij Jong PSV.

In dit overzicht houden we alle ontwikkelingen uit de twintigste speelronde van de Keuken Kampioen Divisie bij.
Jong PSV
Jong PSV
1 - 1
NAC Breda
NAC Breda

NAC Breda had maandagavond nummer drie De Graafschap weer tot op twee punten kunnen naderen, maar dan hadden de Bredanaren wel het Brabantse onderonsje met Jong PSV moeten winnen. Mathias Kjølø leidde namens de Eindhovense beloften echter een frustrerende avond in voor de bezoekers uit Breda. De jonge Noor opende na zeventien minuten in de rebound de score: 1-0.

Na een halfuur al greep NAC-coach Maurice Steijn in. Hij haalde Robin Schouten naar de kant en bracht Mario Bilate, die voor aanvang zag hoe Sydney van Hooijdonk de voorkeur kreeg in de punt van de aanval. Diezelfde Van Hooijdonk wist met een enigszins gelukkige goal een nederlaag te voorkomen voor NAC. Vlak na rust kreeg Van Hooijdonk een zet in de rug, waarmee hij langs de doelman glipte en de bal in leeg doel binnen kon schuiven.

Verder dan de 1-1 kwam NAC echter niet meer en dus blijft de Parel van het Zuiden steken op 37 punten na twintig wedstrijden. SC Cambuur en Almere City hebben allebei tien punten meer dan NAC en De Graafschap staat ook nog vier punten voor de formatie van Steijn.

Jong FC Utrecht
1 - 2
Jong Ajax
Jong Ajax

Duels tussen Jong FC Utrecht en Jong Ajax staan bijna altijd garant voor een ongekende doelpuntenregen. In de laatste vijf onderlinge wedstrijden vielen liefst 31 (!) goals. Bij de Amsterdamse beloften zullen ze vooral gehoopt hebben dat het maandagavond beter zou gaan dan het vorige bezoek aan Utrecht. Vorig seizoen werd het namelijk 7-2 voor Jong FC Utrecht.

En het ging ook beter voor de bezoekers uit Amsterdam. Het was Brobbey die na zijn invalbeurt in De Klassieker het eerste halfuur mee mocht doen tegen Jong FC Utrecht en dat was voldoende voor de veelbesproken spits om de score te openen. Hoewel de vlag van de assistent-scheidsrechter omhoog ging, zag arbiter Clay Ruperti dat Brobbey niet buitenspel stond en hij keurde de goal van de achttienjarige spits goed: 1-0.

Brobbey, die mogelijk toch zijn contract gaat verlengen, ging met het oog op de twee uitwedstrijden van het eerste elftal deze week (tegen AZ en Fortuna Sittard) in de 32ste minuut naar de kant. Na tien minuten zag hij vanaf de bank hoe Christopher Mamengi de bal in eigen doel werkte en vlak voor rust de 0-2 verzorgde.

De traditionele doelpuntenregen bleef uiteindelijk uit, maar Jong FC Utrecht maakte in blessuretijd nog wel de 1-2 via Tim Pieters. Verder dan dat liet Jong Ajax het niet komen en daarmee winnen de Amsterdamse beloften na acht duels zonder zege weer eens. Het was bovendien de eerste overwinning ooit van Jong Ajax bij Jong FC Utrecht. De ploeg van coach Mitchell van der Gaag wipt daarmee over Jong FC Utrecht heen op de ranglijst van de Keuken Kampioen Divisie.

N.E.C.
N.E.C.
0 - 0
SC Cambuur
SC Cambuur

Cambuur zag vrijdagavond de concurrenten Almere City en De Graafschap zegevieren en door de overwinning van de club uit Flevoland werd de formatie uit Leeuwarden zelfs afgelost als koploper. Cambuur had het onder het Nijmeegse winterzonnetje aanvankelijk best lastig met het fel startende NEC, dat evenwel weinig riante mogelijkheden kon creëren. De bezoekers namen langzaam maar zeker de regie over en kwamen vlak voor de onderbreking bijna op voorsprong: een inzet van Robert Mühren kuste de paal.

De clubtopscorer werd bij deze actie bediend door Issa Kallon, die zelf vlak voor het uur het aluminium raakte met een inzet. Verder kregen beide teams zo nu en dan mogelijkheden, maar echt in verlegenheid werden de keepers Norbert Alblas en Sonny Stevens simpelweg niet gebracht. In de slotfase leken beide teams zich neer te leggen bij een gelijkspel; erg veel risico werd er niet genomen.

Zo lijdt Cambuur voor de vijfde keer dit seizoen puntenverlies in de Keuken Kampioen Divisie en blijft het voor de derde keer zonder treffer. De equipe van Henk de Jong staat wel weer eerste, maar dat is louter te danken aan het superieure doelsaldo ten opzichte van Almere City. NEC staat in de subtop.

TOP Oss
TOP Oss
1 - 4
Telstar
Telstar

Telstar boekte zaterdag op bezoek bij TOP Oss de vijfde uitoverwinning van dit seizoen. De ploeg uit Velsen-Zuid deed dat mede dankzij een ontketende Glynor Plet, die zijn ploeg met drie treffers naar de zege hielp.

De 33-jarige Plet nam zijn ploeg bij de hand, nadat Shayne Pattynama de heerlijke middag voor Telstar al na drie minuten had ingeluid met de openingstreffer. Op aangeven van Gyliano van Velzen was het voor Plet een koud kunstje de bal bij de tweede paal binnen te schieten en na rust zette hij nog een tandje bij. Al na drie minuten in de tweede helft was het raak en na dik een uur zette hij de kers op de taart, door met een bekeken boogballetje voor de hattrick en vierde Telstar-treffer te tekenen.

De eretreffer van TOP-aanvaller Mart Remans in blessuretijd deed niets af aan de klinkende zege voor het elftal van Andries Jonker. Telstar blijft dankzij de overwinning meedoen om de bovenste plaatsen in de Keuken Kampioen Divisie. Oss staat twaalfde.

Jong AZ
Jong AZ
2 - 5
Almere City FC

Almere City is samen met SC Cambuur hard op weg naar rechtstreekse promotie naar de Eredivise en bevestigde die status in Wijdewormer overtuigend. Uit een voorzet van Mees Kaandorp (nota bene ex-AZ) kopte Frederik Helstrup al na acht minuten de 0-1 binnen, na een kwart wedstrijd verdubbelde Thomas Verheydt (hij ramde zijn twaalfde van het seizoen binnen) de voorsprong. Kort voor rust werd het zelfs 0-3 door Damon Mirani, wéér op aangeven van Kaandorp.

Vlak na die goal deed de onlangs van een verhuurperiode teruggekeerde Jelle Duin wat terug namens de Alkmaarse talenten, dankzij een flater van keeper Michael Woud, maar nog voor de pauze deed Kaandorp zijn oude club nog meer pijn. Dit keer was hij zelf het eindstation van een goede aanval. Omdat er na rust 'slechts' twee goals vielen (van Oussama Bouyaghlafen en Des Kunst, eerlijk verdeeld over beide doelen) eindigde het doelpuntenfestijn in 2-5.

Go Ahead Eagles
3 - 0
MVV Maastricht

Door het puntenverlies van FC Volendam eerder op de avond had Go Ahead de kans om (in ieder geval voorlopig) naar de vijfde plek te wippen. Daar slaagde de ploeg van trainer Kees van Wonderen overtuigend in, dankzij de vierde zege op rij. De goed presterende verdediger Sam Beukema kopte uit een corner al vroeg de 1-0 binnen, kort voor de pauze maakte Erkan Eyibil er ook nog 2-0 van. Het duurde tot de slotfase voordat er weer een goal viel, toen schoot Sam Hendriks een penalty binnen en maakte hij het Deventer feestje compleet.

Helmond Sport
4 - 0
FC Den Bosch

Omdat FC Dordrecht tegen FC Volendam (0-0) een punt pakte, begon FC Den Bosch als hekkensluiter aan de Brabantse derby in Helmond. Op die plek sloot het de wedstrijd ook af. De ploeg uit de provinciehoofdstad wist sinds 22 september 2020 (een 2-0 zege op MVV) tot vrijdag zestien duels op rij niet te winnen, belandde deze week in een transfersoap met probleemkind Jeroen Lumu in de hoofdrol en maakte ook nog bekend dat de door de fans openlijk en hevig bekritiseerde trainer Erik van der Ven na dit seizoen weg moet.

Er valt in Den Bosch momenteel dus niet bepaald iets te lachen: tot overmaat van ramp was er bij Helmond Sport ook nog sprake van een rampstart. Kort nadat de vroege 0-1 van Jizz Hornkamp werd afgekeurd, was het aan de andere kant namelijk wél raak via Arno Van Keilegom: 1-0. Voor rust werd het via Karim Loukili en Lance Duivesteijn (na een heerlijke steekpass van smaakmaker Loukili) nog erger. In de tweede helft bepaalde Jelle Goselink de eindstand, waarmee hij de zeventiende Bossche nederlaag op rij een zéér pijnlijke maakte.

Roda JC Kerkrade
1 - 3
De Graafschap

De Graafschap heeft dit seizoen als doel om rechtstreeks te promoveren naar de Eredivisie, terwijl Roda JC vooral wil proberen aan te haken bij de (sub)top. Dat de missie van De Superboeren wat realistischer is dan die van de Limburgers blijkt niet alleen uit de KKD-ranglijst, maar zeker ook uit de onderlinge confrontatie van vrijdagavond. Daarin wonnen de Doetinchemmers namelijk simpel.

Al voor rust was het verschil gemaakt, Roda JC kwam met een 0-3 stand halverwege zelfs nog goed weg. Uit een voorzet van Danny Verbeek kopte (wie anders dan) Ralf Seuntjens al vroeg de 0-1 binnen. The Seun of God faalde even later opzichtig vanaf de penaltystip, maar zijn verprutste pingel kwam De Graafschap bepaald niet duur te staan. Joey Konings tikte uit een corner bij de eerste paal de 0-2 binnen, voordat Elmo Lieftink er op slag van rust 0-3 van maakte met een heerlijk schot.

Na rust volgde er een klassiek spelbeeld: Roda JC kon niet echt, De Graafschap hoefde niet meer. Verbeek knalde een vrije trap nog wel tegen de kruising, voordat de thuisploeg via Stefano Marzo iets terugdeed, maar die 1-3 kwam veel te laat. Daarmee deed De Graafschap wat het moest doen, in de jacht op koplopers SC Cambuur en Almere City.

FC Dordrecht
0 - 0
FC Volendam
FC Volendam

Het duel aan De Krommedijk was er eentje tussen de hekkensluiter en de goed voetballende nummer zes. Het leek op papier dan ook een makkelijke avond te worden voor de ploeg van de bewierookte trainer Wim Jonk, maar dat bleek niet het geval: de bezoekers wisten bepaald niet te overtuigen, met een even logische als pijnlijke 0-0 eindstand tot gevolg. De topdrie raakt op deze manier steeds verder uit zicht voor FC Volendam.

Excelsior
Excelsior
1 - 0
FC Eindhoven

Tot de aftrap van vrijdagavond slaagde Excelsior er al 237 (!) speelminuten niet in om in het eigen Van Dongen & De Roo Stadion te scoren. Dat lag niet in de laatste plaats aan het ontbreken van clubtopscorer Elías Már Ómarsson: de maker van zeventien competitiegoals ontbrak de laatste duels, maar zat nu weer bij de selectie. Hij zag vanaf de bank hoe het na 28 minuten eindelijk weer eens raak was: Reuven Niemeijer bleef koel, omspeelde FC Eindhoven-keeper Ruud Swinkels en schoot de 1-0 binnen. Daarmee maakte hij na 265 minuten een einde aan de Kralingse doelpuntendroogte.

In de tweede helft meldde FC Eindhoven zich via Jort van de Sande, na diens schot op de lat was het tijd voor de entree van Ómarsson. Het was echter de mee opgekomen verdediger Siebe Horemans die nog het dichtst bij een goal was, maar omdat zijn kopbal op de lat uiteen spatte, bleef het bij 1-0. Ondanks de zege (de eerste na zes opeenvolgende nederlagen) bivakkeert Excelsior nog steeds in de achterhoede van de KKD.