Doek valt voor Engelse traditieclub Bury, Bolton mag blijven hopen

Reacties

Voor het eerst sinds 1992 is er een club uit de Engelse Football League gezet. Het door financiële problemen geteisterde Bury FC zag een overname op het laatste moment niet doorgaan en is daardoor uit de League One verwijderd. Bolton Wanderers mag blijven hopen op een redding.

Doek valt voor Engelse traditieclub Bury, Bolton mag blijven hopen

Bury

Bij Bury was de zaak al maanden nijpend. De in 1885 opgerichte club mocht vanwege de financiële situatie niet eens aan het seizoen beginnen. Eind 2018 nam Steve Dale Bury voor het symbolische bedrag van één pond over. Vijf maanden later wilde Dale alweer van de club af. Spelers bleken al weken geen salaris te hebben ontvangen. Dale bleef echter eigenaar omdat een overname geen doorgang vond. Het bedrijf C&N Sporting Risk was geïnteresseerd, maar onderhandelingen verliepen stroef. De EFL dreigde vrijdag al de licentie van Bury in te trekken als de benodigde drie miljoen euro niet zouden binnenkomen.

's Avonds kwam alsnog het bericht dat Dale het bod van C&N Sporting Risk wilde accepteren. De EFL gaf tot dinsdag 18.00 uur de tijd om de overname af te ronden, maar die klapte ongeveer een uur voor de deadline alsnog. Bij Bury was men dinsdag nog vol vertrouwen dat een deal zou rondkomen. Zo'n driehonderd vrijwilligers kwamen naar Gigg Lane om het stadion schoon te maken, met de gedachte dat er binnenkort weer gevoetbald zou gaan worden. Dat gaat nu echter niet meer gebeuren.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

'Dit is ongetwijfeld een van de donkerste dagen in de recente geschiedenis van de Football League', zegt Debbie Jevans van de EFL. 'Ik begrijp dat dit een zeer moeilijke en verontrustende tijd is voor de spelers, staf en supporters van Bury. Zonder twijfel zal dit nieuws door de hele voetbalfamilie gevoeld worden. Niemand wilde in deze positie terechtkomen, maar gezien de herhaaldelijke gemiste deadlines, meerdere uitgestelde wedstrijden en geen aantoonbaar bewijs van verbetering hebben we deze moeilijke beslissing moeten nemen.'

De League One zal dit seizoen uit 23 clubs bestaan, waarvan er slechts drie degraderen. Bury is de eerste clubs sinds 1992 die uit de EFL wordt gezet. Toentertijd was dat Maidstone United, dat kort daarna failliet ging.

Bolton

Het noodlijdende Bolton, tussen 2001 en 2012 nog actief in de Premier League, mag nog wel hopen op een redding. De club die werd opgericht in 1874 en een van de oprichters is van de Football League is al maanden de speelbal in een overnamesoap. In mei werd de ver weggezakte club onder curatele gesteld nadat voormalig eigenaar Ken Anderson en de beoogde nieuwe eigenaar, Laurence Bassini, niet op tijd tot een akkoord omtrent een overname kwamen. Inmiddels is de club al een tijdje in afwachting van een overname door Football Ventures. Deze liep vertraging op, omdat Bassini naar de rechter was gestapt om deze overname te blokkeren.

Vorige week leek er een doorbraak te zijn, want vrijdag kwam het akkoord tussen alle ruziënde partijen er, zo leek het. 'Maar zaterdag kwam het verwoestende bericht dat die deal is geklapt', zo meldde Bolton op de clubwebsite bij monde van curator Paul Appleton. 'Het heeft nu geen zin om schuldigen daarvoor aan te wijzen. De afgelopen 48 uur hebben we er alles aan gedaan om alle partijen die met elkaar in conflict zijn ervan te overtuigen dat het voorbestaan van de club afhangt van een overeenkomst tussen hen.'

Daar slaagde de club niet in. Appleton gaf dinsdagochtend nog aan dat er gesprekken werden gevoerd tussen verschillende partijen en dat hij goede hoop had dat Bolton alsnog gered zou worden. De deadline van 18.00 uur die de EFL had gesteld, werd echter niet gehaald. Toch krijgt Bolton nog twee weken uitstel van de EFL om de overname alsnog rond te krijgen. Bury kreeg die uitstelperiode al eerder.

Bekijk hier al onze video's
Meer Bolton Wanderers
Meer over Bolton Wanderers
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.