Doan geeft wederopstanding Groningen glans tegen wankel Heerenveen

FC Groningen heeft zondagmiddag in de derby tegen SC Heerenveen een bevrijdende zege geboekt. De kwakkelende Friezen kenden een dramatische eerste helft en kwamen dat niet meer te boven.

FC Groningen
2 - 0
sc Heerenveen

Voor Groningen was de druk veel groter dan dat die normaal is bij de Derby van het Noorden. Dat het stadion zelfs bij deze wedstrijd volop lege stoeltjes kende, zei genoeg over de vorm van de thuisploeg. Het team van trainer Danny Buijs stond na elf speelronden achttiende in de Eredivisie. Positief was dat het met SC Heerenveen een – met name defensief – kwetsbare tegenstander trof. In de eerste elf speelrondes werd door de middenmoter maar één keer de nul gehouden.

Trainer Jan Olde Riekerink had voor het duel met Groningen mutaties doorgevoerd in zijn verdediging. Gelegenheidsverdediger Rodney Kongolo stond naast captain Dave Bulthuis in het centrum van de defensie en Kik Pierie was linksback, waardoor Lucas Woudenberg op de bank plaats moest nemen. De wisselingen hadden niet het gewenste effect. FC Groningen legde de zwakke punten achterin in de eerste helft meermaals bloot, alleen werden de mogelijkheden niet goed uitgespeeld. Zo was de voorzet van Django Warmerdam niet goed genoeg bij een open kans en kon Bulthuis daardoor nog ingrijpen.

'Gehussel met verdedigers geeft aan hoe zoekende Olde Riekerink is'

In de 27ste minuut kwam het moment van opluchting er wel voor het sterkere Groningen. Uit een voorzet van Mimoun Mahi kopte Warmerdam de bal over Heerenveen-goalie Warner Hahn in de verre hoek. De bezoekers oogden aangeslagen en de druk van Groningen hield aan. Het resulteerde in de 38ste minuut al in de 2-0, een pareltje van Ritsu Doan. De smaakmaker dribbelde vanaf rechts naar binnen en krulde de bal vanaf twintig meter buiten het bereik van Hahn in de verre bovenhoek.

SC Heerenveen mocht nog van geluk spreken dat het bij twee tegengoals bleef in de eerste helft. Mahi raakte via Bulthuis nog de paal en Hahn voorkwam met een miraculeuze redding nog een goal van Doan. Het donderde halverwege ongetwijfeld in de kleedkamer van Heerenveen, maar de zo instabiele ploeg maakte ook in de tweede helft een uiterst zwakke indruk. Hooguit was de dreiging van Groningen wat minder, omdat de thuisploeg ook meer inzette op het houden van de controle.

Tot tien minuten voor het einde had SC Heerenveen maar één doelpoging in de tweede helft. Olde Riekerink deed nog wel pogingen de wedstrijd te keren door met aanvallers Mitchell van Bergen en Jizz Hornkamp binnen de lijnen te brengen, maar het gewenste effect had dat niet. Er was slechts een kleine opleving van Heerenveen in de slotfase. Arber Zeneli raakte met een knal van afstand de lat, maar daar bleef het bij.

FC Groningen klimt door de zege naar plek zestien. Het is voor het eerst sinds april 2017 dat de Groningers twee Eredivisie-wedstrijden op rij hebben gewonnen. SC Heerenveen blijft negende.