Dit zijn de architecten achter de Spaanse stuntclub Granada

Reacties

Na negen speelrondes staat niet Atlético Madrid, Sevilla of Valencia op de derde plek in La Liga, maar het nietige Granada. De gepromoveerde club uit Andalusië spot met de voetbalwetten door zich vlak achter Barcelona en Real Madrid te nestelen. Hoe lang het sprookje van Granada gaat duren is nu de vraag. Real Betis komt zondag (aftrap 14.00 uur) op bezoek. Een blik op de architecten van het succes.

Dit zijn de architecten achter de Spaanse stuntclub Granada

De gemiddelde fan van Granada zal zich in de beginmaanden van dit seizoen regelmatig in de arm hebben geknepen. Gebeurt dit echt? Eerst al de verrassende promotie terug naar het hoogste niveau, een 2-0 thuiszege op het grote Barcelona en nu de derde plaats onder koploper Barça en achtervolger Real. Het zaaien voor het succes van nu begon ruim drie jaar geleden al toen de Chinese investeerder Jiang Lizhang het aandelenpakket van de Italiaanse familie Pozzo overnam. Lizhang houdt van sport, want zijn bedrijf bezit ook Parma, het Chinese Chongqing Dangdai, het Portugese Tondela en in het verleden ook basketbalclub Minnesota Timberwolves.

Het eerste seizoen met Lizhang als eigenaar was niet bepaald succesvol, want Granada eindigde onderaan in La Liga en degradeerde na zes seizoenen naar de Segunda División. Dat was eigenlijk al behoorlijk luxe, want tussen 2002 en 2006 speelde Granada nog op het vierde niveau en het laatste seizoen op het hoogste niveau was voor die tijd in 1976. Direct promoveren was dan ook geen must, maar Lizhang had daar wel een plan voor. De zakenman lokte Antonio Cordón naar zijn bedrijf Hope Group, dat het management van clubs als Granada en Parma op zich neemt. Cordón zat bij AS Monaco en was daarvoor extreem succesvol bij Villarreal.

Cordón, al na een seizoen vertrokken bij AS Monaco, haalde Fran Sánchez naar Granada als sportief directeur. Met het aantrekken van goedkope spelers uit de buurt van Granada moest de club succes gaan boeken. Er moest meer focus komen op de eigen opleiding en trainingsfaciliteiten en met het ontwikkelen van spelers wilden de Andalusiërs transfersommen verdienen om verder te groeien. Met Cordón, die een uitstekende reputatie heeft als technisch directeur, en Sánchez aan het roer was het fundament gelegd. De volgende stap was, na de tiende plek op het tweede niveau, de komst van trainer Diego Martínez.

Diego Martínez.
© Pro Shots
Diego Martínez.

Martínez werkte eerder succesvol bij het tweede elftal van Sevilla, waar toenmalig technisch directeur Monchi hem trainer maakte. De oefenmeester oogstte al veel lof met zijn werkwijze bij de Andalusiërs. Een uitstapje bij Osasuna was minder geslaagd, waarna Martínez een herkansing kreeg bij Granada. De trainer maakte een hecht collectief van het team, dat dankzij de technische leiding steeds meer spelers uit Andalusië erbij kreeg. Het gevolg was vorig seizoen de promotie naar La Liga. De basis die Martínez legde was de defensieve stabiliteit. Granada was met 28 tegentreffers in 42 wedstrijden de minst gepasseerde club en had daardoor ook maar 52 goals nodig om te promoveren. Van de gebruikelijke basiself van vorig seizoen kwamen liefst zeven spelers uit Andalusië, bijvoorbeeld Victor Diaz, Germán Sánchez, Fede Vico en Álvaro Vadillo.

Dit seizoen krijgt het sprookje van Granada een vervolg. De verdediging leek in de eerste competitiewedstrijd tegen Villarreal (4-4) meer uit balans te raken, maar daarna kreeg de ploeg in acht duels slechts zes tegengoals. In vijf duels werd de nul gehouden, waaronder tegen Barcelona. Alleen tegen Sevilla (0-1) en Real Madrid (4-2) werd verloren. Martínez blijft tegen Marca uiterst nuchter. 'De zeventien punten die we nu hebben, geven geen garantie op iets. We willen blijven winnen en daarvoor moeten we iedere wedstrijd ver gaan. Dit is een teamprestatie, maar we willen blijven groeien.'

De puzzel van Granada past tot nu toe perfect. De Chinese eigenaar maakte een uitstekende keuze door Cordón aan te trekken en de sportief directeur doet het goed door met een laag budget een trainer als Martínez en betaalbare spelers aan te trekken die als collectief uitstekend functioneren, terwijl de kern van de selectie uit Andalusië komt. Met dit beleid is het de vraag hoelang het sprookje van Granada zal duren.

Het programma in speelronde 10 van La Liga:


Vr 25 okt. 2019

Za 26 okt. 2019

Zo 27 okt. 2019

Bekijk hier al onze video's
Meer Granada
Meer over Granada
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.