Dit was het Champions League-avontuur van PSV

Reacties

Dankzij een verdienstelijk 1-1 gelijkspel bij Internazionale heeft PSV met een positief resultaat de Champions League-groepsfase afgesloten. In een loodzware poule met Barcelona, Tottenham Hotspur en Inter als opponenten heeft PSV twee punten verzameld. Dat is te weinig om na de winter nog in Europees verband actief te zijn, maar toch heeft de deelname PSV het nodige gebracht. 

Dit was het Champions League-avontuur van PSV

Wie alleen naar de koude statistieken kijkt, kan de conclusie trekken dat het Champions League-seizoen van PSV een mislukking geweest is. De Eindhovenaren blijven door de remise in het slotduel met Inter zonder zege en geen enkele keeper heeft zoveel doelpogingen op zich afgevuurd zien worden als Jeroen Zoet (bijna 24 per duel). Toch heeft iedere wedstrijd aanknopingspunten geboden waar Mark van Bommel en consorten verder mee kunnen. Een samenvatting van de PSV-groepsfase in het miljardenbal in zes ontwikkelpunten.

Barcelona
Barcelona
4 - 0
PSV
PSV

1. Het einde van Nicolas Isimat-Mirin

Mark van Bommel windt er geen doekjes om als hem gevraagd wordt waarom Nicolas Isimat-Mirin niet kan rekenen op een basisplek. 'Ik vind dat Isimat het niet verdient om te spelen. Hij valt me tegen. Wij vragen in onze speelwijze bepaalde dingen van spelers en die brengt hij gewoon niet.' Wat Van Bommel daarmee bedoelt, blijkt in het uitduel met Barcelona. Isimat lost daarin in de 66ste minuut Nick Viergever af en stapt tot twee keer toe uit de verdedigende organisatie, met tegengoals tot gevolg. Daarna speelt de Franse mandekker alleen nog in het bekertoernooi.

PSV
PSV
1 - 2
Internazionale
Internazionale

2. De doorbraak van Pablo Rosario

Bij het aantrekken van Érick Gutiérrez lijkt Pablo Rosario het logische slachtoffer van zijn komst te gaan worden. De 21-jarige middenvelder heeft voor dit seizoen pas twee Eredivisie-basisplekken achter zijn naam staan, maar in de thuiswedstrijd tegen Internazionale laat hij zien dat dit niets zegt over de volwassenheid in zijn spel. De controleur maakt opvallend vaak juiste keuzes, heeft een goed gevoel voor ruimtes en houdt zich knap staande in een ingewikkeld kat-en-muis-spel met Marcelo Brozovic. Rosario beloont zichzelf tegen Inter door de openingstreffer te maken en debuteert twee weken later in het Nederlands elftal. Zijn basisplek bij PSV wordt door niemand meer betwist.

PSV
PSV
2 - 2
Tottenham Hotspur
Tottenham Hotspur

3. Hirving Lozano laat zich zien

Met zijn optreden in het thuisduel met Tottenham Hotspur brengt Hirving Lozano zichzelf onder de aandacht van de Engelse voetbalscouts. De Mexicaan toont zijn geslepenheid door Toby Alderweireld van de bal te zetten, via een explosieve sprint bij hem voorlangs te snellen, om daarna via het been van de Belgische verdediger raak te schieten. Elf minuten voor tijd zorgt diezelfde Lozano voor de ontsnapping van PSV door Hugo Lloris rood te bezorgen. De vrije trap waaruit de Eindhovenaren tegen het tiental van Spurs de 2-2 maken? Genomen door Lozano. Na matige wedstrijden tegen Barcelona en Internazionale bewijst de PSV-groeibriljant dat hij het Champions League-niveau aankan. 

Tottenham Hotspur
Tottenham Hotspur
2 - 1
PSV
PSV

4. Lang leve Luuk

Tijdens de Champions League-campagne van PSV wordt keer op keer duidelijk hoe belangrijk Luuk de Jong is voor de ploeg van Mark van Bommel. De aanvoerder maakt drie doelpunten en voegt daarnaast op andere terreinen veel toe. In het miljardenbal heeft niemand zoveel luchtduels gewonnen als De Jong. 

Speler Club Luchtduels gewonnen
Luuk de Jong PSV 51
Federico Fazio AS Roma 29
Felipe FC Porto 28
Virgil van Dijk Liverpool 27
Guillaume Hoarau Young Boys 23

Bovendien knapt De Jong het verdedigende werk op dat Lozano en Gastón Pereiro geregeld laten liggen. Thuis tegen Barcelona speelt de 28-jarige aanvaller zelfs als een veredelde verdedigende middenvelder, zodat Steven Bergwijn en Lozano voorin kunnen blijven staan om te loeren op de counter. Voor het uitduel met Barcelona werd nog hardop de vraag gesteld of PSV in de Champions League niet behoefte had aan een spits die wendbaarder is dan De Jong. Met zijn sterke optredens heeft hij daar zelf het antwoord op gegeven.

PSV
PSV
1 - 2
Barcelona
Barcelona

5. Angeliño geeft PSV vleugels

Tegen Barcelona bereidt Angeliño liefst vier doelpogingen van ploeggenoten voor, waaronder de assist op de aansluitingstreffer van Luuk de Jong. Hoe knap deze prestatie is, blijkt uit het feit dat Kieran Trippier (tegen PSV) en Jordi Alba (tegen Spurs) de enige verdedigers zijn die dit seizoen in een CL-duel meer kansen gecreëerd hebben. Mede dankzij de bijdrage van Angeliño troeft PSV in eigen huis Barça af op het gebied van doelpogingen en schoten op doel. Ondanks de 2-1 nederlaag concludeert Van Bommel daarom dat 'de ontwikkeling van mijn team enorm geweest' is.

Internazionale
Internazionale
1 - 1
PSV
PSV

6. Steven Bergwijn groeit in Champions League

Als er iemand is die in Milaan laat zien dat hij profijt heeft gehad van de voorgaande Champions League-wedstrijden, dan is dat Steven Bergwijn. De 21-jarige vleugelaanvaller voert zijn defensieve taken naar behoren uit en heeft het overzicht en de energie om bij balwinst direct dreigend te zijn. Dat komt allemaal samen bij de openingstreffer, waar Bergwijn linksback Kwadwo Asamoah van de bal zet en Hirving Lozano met een voorzet de 0-1 op een presenteerblaadje aanbiedt. Het is na zijn assist op Davy Pröpper tegen CSKA Moskou in 2015 de eerste keer dat het jeugdproduct van PSV direct betrokken is bij een treffer in het hoofdtoernooi van de Champions League. Vanwege zijn zichtbare ontwikkeling is de kans groot dat het niet de laatste keer geweest is.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.