Dit staat er voor Nederland en Ajax op het spel tegen Juventus

Reacties

Ajax strijdt met Juventus om een plek in de halve finale van de Champions League. Dit staat er tijdens de dubbele confrontatie op het spel voor de club uit Amsterdam en het Nederlandse voetbal in het algemeen.

Dit staat er voor Nederland en Ajax op het spel tegen Juventus
Ajax
Ajax
1 - 1
Juventus
Juventus

Waar de meeste beslissingen pas volgende week dinsdag tijdens de return in Turijn zullen vallen, kan Ajax woensdagavond in de Johan Cruijff Arena al één belangrijk ding veiligstellen: de elfde plek van Nederland op de UEFA-coëfficiëntenranglijst. Een gelijkspel is al voldoende, aangezien de voorsprong van het al uitgespeelde Oostenrijk minimaal is.

Stand UEFA-coëfficiëntenranglijst

Positie Land 2018/19 Totaal
11. Oostenrijk 6,200 31,250
12. Nederland 7,400 31,233

Als het Ajax lukt om in de twee duels met Juventus in ieder geval één keer te winnen of gelijk te spelen, komt de elfde plek van Nederland dit seizoen in ieder geval niet meer in gevaar. Het betekent dat de landskampioen van 2020 hoogstwaarschijnlijk naar het hoofdtoernooi van de Champions League gaat zonder voorrondes te hoeven spelen.

Dat aanlokkelijke scenario treedt in werking als de winnaar van het Champions League-seizoen 2019/20 zich ook via de eigen competitie plaatst voor het miljardenbal van het seizoen 2020/21. Aangezien dit vrijwel altijd gebeurt, is het heroveren van de elfde plek op de UEFA-lijst erg belangrijk. Voor de verdeling van de overige Europese tickets heeft het geen gevolgen.

Wel gaan de Nederlandse clubs er door het Europese succes van Ajax op vooruit ten opzichte van het huidige seizoen. Omdat Nederland afgelopen jaargang afsloot op de veertiende plek, moet de bekerwinnaar nu bijvoorbeeld eerst nog twee voorrondes spelen om de Europa League te bereiken. Een plek bij de bovenste twaalf levert een direct EL-ticket op.

VERDELING EUROPESE TICKETS IN EREDIVISIE

Resultaat 2018/19 (14de) 2019/20 (11de) 2019/20 (12de)
Kampioen VR3 CL VR4 CL* VR4 CL
Tweede plek VR2 CL VR2 CL VR2 CL
Bekerwinnaar VR3 EL GF EL GF EL
Derde plek VR2 EL VR3 EL VR3 EL
Play-offs VR2 EL VR2 EL VR2 EL

* gaat rechtstreeks naar hoofdtoernooi CL als de CL-winnaar zich via de eigen competitie ook plaatst voor de CL.

Bij het heroveren van de elfde plaats verandert alleen voor de landskampioen iets in positieve zin. De nummer twee van de Eredivisie zal nog steeds drie voorronden moeten overleven om de Champions League te bereiken, zoals Ajax dit seizoen deed. De nummer drie van Nederland speelt twee voorronden in de Europa League, de winnaar van de play-offs drie.

Twaalf miljoen
Als Ajax voor het eerst sinds het seizoen 1996/97 weer de halve finale van de Champions League bereikt (toen het werd uitgeschakeld door Juve), is het in één klap twaalf miljoen euro rijker. Het bereiken van de kwartfinale ten koste van Real Madrid leverde de club al 10,5 miljoen euro op. De totale inkomsten uit het miljardenbal overstijgen de zeventig miljoen euro inmiddels.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ajax moet kwelgeest Ronaldo temmen op droompodium
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.