Dit Oranje verandert het perspectief

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Taco van den Velde over de hoop die het huidige Oranje geeft aan jonge spelers.

Dit Oranje verandert het perspectief

De strategie van de wereldkampioen stond al vast sinds de tweede wedstrijd op het WK, tegen Peru. Of de tegenstander nu Argentinië, België, Kroatië of Duitsland was: een viermansdefensie, twee controleurs op het middenveld, een rechtsbuiten (Kylian Mbappé), een diepe spits (Olivier Giroud) en achter hem een schaduwspits (Antoine Griezmann) plus een open linkerkant die werd bespeeld door middenvelder Blaise Matuidi. Frenkie de Jong maakte alles anders. Omdat de Franse bondscoach Didier Deschamps begreep dat in deze opzet de vormgever van Oranje tegen aanvaller Griezmann zou komen te staan, zette hij het om. Mbappé verhuisde naar de linkerflank en Griezmann bespeelde bij balverlies Daley Blind, zodat er een blok van drie controlerende middenvelders (N'Golo Kanté, Steven Nzonzi en Matuidi) ontstond.

De wereldkampioen zette het om vanwege een speler die pas zijn vierde interland afwerkte. Er is geen voetbalkenner die dat een jaar geleden had durven voorspellen. Frenkie de Jong is 21 jaar en pas sinds vorig seizoen een vaste basisspeler bij Ajax. Dan ben je geen laatbloeier, maar tegelijkertijd is hij ook nooit vroeg herkend als toptalent zoals Johan Cruijff, Marco van Basten, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart. Toen we het de afgelopen drie jaar hadden over de teloorgang van het Nederlandse voetbal en de tekortkomingen van onze talentvolle jeugd, speelde De Jong al in Jong Ajax. Geen enkele insider voorzag deze spectaculaire ontwikkeling. Hetzelfde kunnen we zeggen van veel andere spelers.

De man die maandag in Gelsenkirchen voor de verlossende 2-2 zorgde, Virgil van Dijk, is pas sinds 2016 een vaste waarde in Oranje. Niemand voorzag de comeback van Memphis Depay als centrumspits, Ryan Babel was jaren geleden al afgeschreven als international, Denzel Dumfries liep vorig seizoen nog rond bij SC Heerenveen en de interlandcarrière van de 27-jarige Marten de Roon is eigenlijk pas dit jaar serieus begonnen. Terwijl iedereen vond dat er een diepe crisis was, hadden we al de spelers in huis die de wereldkampioen wegvaagden en de kampioen van 2014 achter zich liet met een zege en een gelijkspel.

Als we inmiddels íéts hebben geleerd, is dat in het voetbal kwaliteit geen exacte wetenschap is met vaste waarden, maar dat die waarden voortdurend in beweging zijn. Dit Oranje bewijst dat wat vandaag zwart is, morgen weer wit kan zijn.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.