EK-voorselectie Oranje: Gakpo en Timber debuteren, El Ghazi en Karsdorp terug

Reacties

Bondscoach Frank de Boer heeft vier weken voor de aftrap van het EK zijn voorlopige selectie vrijgegeven. In het oog springende namen zijn Jurriën Timber en Cody Gakpo. Daarnaast keren Anwar El Ghazi en Rick Karsdorp terug, terwijl Ryan Babel en Kevin Strootman juist ontbreken.

EK-voorselectie Oranje: Gakpo en Timber debuteren, El Ghazi en Karsdorp terug
© Pro Shots

Woensdag werd al duidelijk dat aanvoerder Virgil van Dijk geen deel zou uitmaken van de selectie. De Liverpool-verdediger revalideert van een zware knieblessure. Wie wél voor het eerst bij de voorlopige groep zit, is Ajax-verdediger Timber. Het negentienjarige talent veroverde rond de jaarwisseling een basisplaats bij de Amsterdammers en imponeerde. In maart zou Timber met Jong Oranje meegaan naar (de groepsfase van) het EK Onder-21, maar vanwege een coronabesmetting moest hij toen verstek laten gaan. Timber kan centraal spelen, maar ook als rechtsback kan hij uit de voeten.

Ook Gakpo mag dromen van het EK. De PSV'er beleeft dit seizoen zijn doorbraak en maakte met Jong Oranje ook al indruk op het eerste gedeelte van het EK. Zijn naam werd al vaker genoemd, De Boer gaf ook al aan dat hij Gakpo in de gaten hield, terwijl de aanvaller zich zelf ook uitsprak. Nu mag de Eindhovenaar ook daadwerkelijk dromen van het grote werk. Hij kan voorin worden gezien als de vervanger van Galatasaray-aanvaller Babel, die (in tegenstelling tot eerdere selecties) nu geen kans lijkt te maken op een oproep. Datzelfde geldt voor Strootman.

Herintreders
Iemand die terugkeert na lange afwezigheid, is Karsdorp. De laatste maanden maakt hij indruk als opstomende rechtsback van AS Roma, waar hij een basisplaats heeft. En dus mag hij nu hopen op EK-deelname. Opvallend, want hij mocht op 25 maart 2017 voor het laatst opdraven in het Nederlands elftal. Gezien de concurrentie is het de vraag of hij ook echt meegaat naar het EK: De Boer liet de laatste tijd duidelijk blijken dat hij het ziet zitten in Denzel Dumfries, Kenny Tete, Joël Veltman en Hans Hateboer, terwijl ook de eerder opgeroepen Jeremiah St. Juste en Timber zich aandienen.

Daarnaast is er een rentree voor El Ghazi, tegenwoordig actief voor Aston Villa. Daar doet de nu 26-jarige aanvaller het uitstekend: hij scoorde dit seizoen al acht keer in de Premier League. Hij speelde tot nu toe twee interlands voor Oranje: op 10 en 13 oktober 2015 kwam hij in actie tegen Kazakhstan en Tsjechië. De Boer geeft de ex-Ajacied nu dus een beloning, mogelijk gaat El Ghazi mee naar het EK.

Uiteraard valt ook de naam van Weghorst op. De spits van VfL Wolfsburg (dit seizoen tot nu toe goed voor twintig Bundesliga-goals) is al langere tijd een dankbaar discussie-onderwerp. De Boer gaf de laatste interlands telkens de voorkeur aan Luuk de Jong, maar de roep om Weghorst werd steeds luider. Onlangs liet de bondscoach al weten dat de voormalig aanvaller van Heracles Almelo en AZ zeer dicht bij een plek in de selectie is.

Ook Blind is door De Boer bij de voorlopige groep genomen. De routinier liep eind maart in de WK-kwalificatiewedstrijd bij Gibraltar een enkelblessure op, waarna er een streep ging door het het restant van het seizoen met Ajax. Zijn herstel verloopt echter voorspoedig, zo gaf hij onlangs zelf ook aan. En dus lijkt het EK haalbaar. In het doel lijken Jasper Cillessen en Tim Krul zekerheidjes, achter dat duo moeten Marco Bizot en Maarten Stekelenburg vechten om de derde plek.

Wie ontbreekt, is Arjen Robben. De 37-jarige routinier van FC Groningen speelde vorige week tegen FC Emmen een hoofdrol bij zijn basisrentree, waarna Oranje direct ter sprake kwam. Robben zelf zette de deur op een kier, maar De Boer duwde diezelfde deur bijna helemaal dicht. Dat blijkt nu ook: hij zit niet bij de voorselectie en is dus geen optie voor komende zomer. Ook Calvin Stengs (de schoonzoon van De Boer) is niet opgeroepen.

Schema Oranje
In aanloop naar het EK begint de ploeg van De Boer op maandag 24 mei met een trainingsstage in Zeist. Die wordt op woensdag 26 mei afgesloten, op diezelfde dag maakt De Boer zijn officiële EK-selectie van 26 spelers bekend. Op vrijdag 28 mei verzamelt de selectie vervolgens in Zeist en een dag later reist men af naar Portugal voor een trainingskamp. Op woensdag 2 juni en zondag 6 juni staan er vervolgens afsluitende oefeninterlands tegen Schotland (in Portugal) en Georgië (in Enschede, een dag na terugkomst in Nederland) op het programma.

Het EK begint voor Oranje daarna op zondag 13 juni met een wedstrijd tegen Oekraïne, op donderdag 17 juni is Oostenrijk de tegenstander, waarna op maandag 21 juni wordt gespeeld tegen Noord-Macedonië. Al deze groepsduels worden gespeeld in de Johan Cruijff Arena.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.