Dit heeft AZ tot nu toe verdiend in Europa

Reacties

AZ heeft door de curieuze nederlaag tegen Zrinjski Mostar (4-3) geen extra UEFA-bedrag mogen bijschrijven aan de te innen premies in het Europese seizoen. De Alkmaarders tikken in de groepsfase van de Conference League vooralsnog een kleine zes miljoen euro aan.

Dit heeft AZ tot nu toe verdiend in Europa
Zrinjski Mostar
Zrinjski Mostar
4 - 3
AZ
AZ

Elke overwinning in de groepsfase levert AZ een half miljoen euro op, een gelijkspel wordt door de UEFA ingeschaald op 166 duizend. Daarnaast kan elke club die minimaal één keer wint in de groepsfase een extra bedrag tegemoetzien, omdat de UEFA bij een gelijkspel niet de volledige 500 duizend uitkeert, die staat voor een overwinning. Dit wordt onder de winnende clubs verdeeld naar rato.

Tot zover de prestatiebonussen. De rest van de UEFA-premies staan al wel vast. AZ krijgt 2,94 miljoen als startpremie, 1,03 miljoen komt er uit de market pool en via de coëfficiëntenpremie schrijft AZ nog eens 1,291 miljoen bij. Dit had hoger uit kunnen vallen, maar Conference League-deelnemers Eintracht Frankfurt, Club Brugge en Fiorentina staan hoger dan AZ op de tienjarenlijst van de UEFA. Daardoor krijgt AZ minder aandelen van de coëfficiëntenpremie.

In totaal staat AZ op 5,261 miljoen vanuit de UEFA, dit is het bedrag dat sinds de start van de groepsfases is opgehaald en dus exclusief de duels in de voorrondes met de daarbij horende inkomsten uit kaartverkoop en merchandise. AZ kan het bedrag via overwinningen en remises verder opkrikken en kan daarnaast ook geld verdienen door te overwinteren. Groepswinnaars ontvangen in totaal 1,25 miljoen, runner-ups krijgen 625 duizend.

Inkomsten
Startpremie 2,94 miljoen euro
Coëfficiëntenpremie 1,291 miljoen
Market pool 1,03 miljoen
Prestatiebonus 0
Totaal 5,261 miljoen
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.