Dit heeft Ajax tot nu toe verdiend in Europa

Reacties

Ajax is in de Europa League inmiddels de tien miljoen euro aan prijzengeld gepasseerd. Het gelijkspel tegen Olympique Marseille (3-3) leverde de Amsterdammers donderdag 210 duizend euro op.

Dit heeft Ajax tot nu toe verdiend in Europa
Ajax
Ajax
3 - 3
Olympique Marseille
Olympique Marseille

In de Champions League had Ajax gegarandeerd veertig miljoen euro aan premies gepakt, maar door de derde plek in het vorige Eredivisie-seizoen komen de miljoenen uit het elitetoernooi niet de kant van Amsterdam op. In de Europa League worden de premies flink teruggeschroefd.

Zo krijgt Ajax 3,63 miljoen aan startpremie en zijn de verdiensten uit de coëfficiëntenlijst ook minder. Van alle Europa League-deelnemers staat alleen Liverpool hoger op de tienjarenlijst van de UEFA, waardoor Ajax het één na hoogste bedrag aantikt uit deze pot, goed voor 4,092 miljoen.

Opvallend is dat Ajax vanuit de market pool een hoger bedrag aantikt dan Champions League-deelnemers Feyenoord en PSV. De clubs die deze week op het hoogste niveau uitkwamen, moeten het bedrag uit de market pool verdelen, terwijl Ajax de volledige pot krijgt toegewezen als enige Nederlandse deelnemer in de Europa League. Daarnaast is de market pool-verdeling in de Europa League hoger ingeschaald door de UEFA.

Bovenstaande bedragen stonden al vast voor het begin van de groepsfase, Ajax kan in de eerste ronde van de Europa League nog enkele miljoenen bij elkaar voetballen. Zo staat elke winst in de groepsfase garant voor 630 duizend euro en levert een gelijkspel 210 duizend op. Het derde deel à 210 duizend dat niet wordt uitgekeerd bij een gelijkspel, wordt aan het eind van de groepsfase naar rato verdeeld over clubs die wedstrijden wonnen in de eerste ronde.

Daarnaast keert de UEFA bonussen uit aan clubs die overwinteren in de Europa League. Groepswinst staat voor een totaalbedrag van 2,3 miljoen (1,1 miljoen bonus voor de groepswinst en 1,2 miljoen voor het bereiken van de achtste finale), terwijl de nummer twee uit een groep in totaal 1,05 miljoen aantikt.

Inkomsten*
Startpremie 3,63 miljoen euro
Coëfficiëntenpremie 4,092 miljoen
Market pool 2,77 miljoen
Prestatiebonus 210 duizend
Totaal 10,702 miljoen

*Exclusief verdiensten uit de play-offs van de Europa League en de verdiensten uit de ticketverkoop en merchandise.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.