Discutabele strafschop Utrecht doet PEC nog meer pijn

FC Utrecht heeft zich voor de kwartfinale van het toernooi om de KNVB-beker geplaatst dankzij een benauwde zege op PEC Zwolle. Richairo Zivkovic hielp de bezoekers in de extra tijd vanaf de strafschopstip aan de zege: 1-2.

Het was een andere spits die voor rust de hoofdrol opeiste. Nicolai Brock-Madsen werd afgelopen zomer door PEC Zwolle binnengehaald als de fysiek sterke spits waar trainer Ron Jans naar snakte. In de Eredivisie overtuigde en scoorde de 23-jarige Deen nog niet, in het bekertoernooi is de targetman wel op dreef. Tegen de amateurs van DVS '33 scoorde Brock-Madsen in de eerste ronde al twee keer en tegen Utrecht bewees hij het ook op een hoger niveau te kunnen. De aanvaller tikte in de achtste minuut al raak uit een lage voorzet van Bart Schenkeveld: 1-0.

Utrecht liep na de openingstreffer continu achter de feiten aan. De bezoekers hadden weliswaar veel balbezit, maar dreiging bleef uit. Het gemis van de geschorste Sébastien Haller deed zich voelen.  Trainer Erik ten Hag mocht zich gelukkig prijzen dat de schade voor rust niet verder opliep. Utrecht-doelman David Jensen onderscheidde zich na een halfuur met een fraaie reflex bij een harde inzet van Dirk Marcellis.

Ook na rust kroop Utrecht een paar keer door het oog van de naald, zeker toen Queensy Menig met de bal aan de voet in het strafschopgebied verscheen. De rappe aanvaller stuurde de bal richting de korte hoek, maar raakte de paal. Bijna presenteerde Gyrano Kerk, de vervanger van Haller, de rekening voor die misser. De 21-jarige aanvaller ontsnapte aan de aandacht van de Utrecht-defensie, maar Mickey van der Hart was wel bij de les. De PEC-doelman voorkwam de 1-1.

Terwijl Utrecht steeds offensiever ging spelen, zakte PEC steeds verder terug en dat kwam de thuisploeg duur te staan. Sofyan Amrabat slingerde de bal het strafschopgebied in, Dirk Marcellis werkte onvoldoende weg en Kevin Conboy kopte raak. De ploegen leken vervolgens af te stevenen op een verlenging, maar de beslissing viel in de extra tijd alsnog.

Scheidsrechter Björn Kuipers wees naar de strafschopstip na een overtreding van Marcellis op Zivkovic, die zich wel heel gemakkelijk liet vallen. De videoscheidsrechter ondersteunde de beslissing van Kuipers. De Utrecht-spits ging zelf achter de bal staan bij de makkelijk verkregen penalty en schoot raak: 1-2.

PEC kan zich zo volledig gaan focussen op de competitie, waarin het de nodige problemen heeft. De ploeg van trainer Ron Jans staat na zestien duels teleurstellend zestiende. Utrecht doet het in de Eredivisie beter als nummer zes en mag verder dromen van een plaats in De Kuip, waar het vorig jaar in de bekerfinale van Feyenoord verloor.