Discussie over hoofdblessures laait op: 'Je bent geen macho als je doorspeelt'

Reacties

In Engeland is veel discussie ontstaan over hoofdblessures nadat David Luiz en Raul Jiménez zondag hard in botsing kwamen bij Arsenal - Wolverhampton Wanderers. Jiménez liep daarbij een schedelbreuk op terwijl Luiz inclusief tulband een helft verder voetbalde. Iets wat tot veel onbegrip leidde in Engeland.

Discussie over hoofdblessures laait op: 'Je bent geen macho als je doorspeelt'
© Pro Shots

'Je moet binnen één minuut een beslissing maken en in die minuut moet je ook bepalen over iemands leven. Ik kan leven met de beslissing die onze dokter gemaakt heeft, maar misschien zouden we de mensen die erover moeten beslissen meer tijd moet geven om er een goed besluit over te kunnen nemen. Bijvoorbeeld door een tijdelijke wissel', zo zei Arsenal-coach Mikel Arteta in aanloop naar de Europa League-wedstrijd van Arsenal in eigen huis tegen Rapid Wien. 

'Als je enige twijfel hebt en je krijgt twee of vijf minuten meer om er een besluit over te nemen, kun je een betere afweging maken. Spelers willen namelijk altijd verder spelen, maar het is aan de dokter om goed te beoordelen of een speler daadwerkelijk verder kan. Die tijd hebben doktoren niet, want in voetbal kan je niet tien of vijftien minuten met tien man spelen', aldus Arteta, die vindt dat het tijd is andere sporten te volgen: 'We moeten aan het welzijn van de spelers denken. Een tijdelijke wissel is dus zéker een optie, zeker omdat je niet uit kunt sluiten dat zoiets in de toekomst weer eens zal gebeuren. Het is in het verleden vaker gebeurd en dat zal in de toekomst ook zo zijn.'

Butcher
Een van de bekendste voorbeelden van spelers met een hoofdblessure is Terry Butcher, de Engelsman die in 1989 doorspeelde in een interland tegen Zweden met een shirt en tulband vol met bloed. Ook hij heeft nu van zich laten horen: 'Het had niets met moed te maken, het was compleet gestoord dat ik toen heb doorgespeeld. Als ik er nu aan terugdenk, was het juist moedig geweest om van het veld te stappen. Je bent geen macho als je doorspeelt met een hoofdblessure. Het kan hartstikke gevaarlijk zijn, levensbedreigend zelfs', aldus Butcher.

Hoewel Luiz tegen Wolves de eerste helft nog volledig uitspeelde, krijgt hij donderdag tegen Rapid Wien rust om gemonitord te worden. Arteta hoopt zondag in de uitwedstrijd tegen rivaal Tottenham Hotspur weer een beroep te kunnen doen op de Braziliaanse verdediger: 'Als de wond hersteld is en hij heeft geen problemen met koppen, dan is er geen probleem om hem zondag op te stellen.'

Arsenal
Arsenal
4 - 1
Rapid Wien
Rapid Wien
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.