Deze ingezonden brief stuurde Johan Cruijff in 1967 richting Real-uit

Reacties

In 1967 stond Ajax voor het eerst in de geschiedenis tegenover Real Madrid. Komende woensdag staan de Amsterdammers voor hun dertiende wedstrijd tegen De Koninklijke. Uit het VI-archief: een ingezonden brief van een piepjonge Johan Cruijff, vlak na het thuisduel met de Madrilenen.

Deze ingezonden brief stuurde Johan Cruijff in 1967 richting Real-uit

In 2010 was het Champions League-duel met Real Madrid aanleiding voor Johan Cruijff om zijn groeiende onvrede over de gang van zaken bij de Amsterdamse club publiekelijk te maken. Het was de inleiding voor De Fluwelen Revolutie (zie artikel onderaan). 'Dit Ajax is nog slechter dan de ploeg uit de periode voordat Rinus Michels in 1965 bij de club kwam', liet hij optekenen in zijn column in De Telegraaf.

43 jaar daarvoor had Cruijff ook al de publiciteit gezocht na een ontmoeting met Real Madrid in Amsterdam. Dit keer in de vorm van een ingezonden brief in Voetbal International. 'Ik ben teleurgesteld!', luidt zijn inleidende zin na het 1-1 gelijkspel in het Olympisch Stadion.

Dat gevoel is vooral ingegeven door het resultaat. De dan twintigjarige Cruijff, die de enige Amsterdamse treffer voor zijn rekening neemt, vindt dat Ajax op deze avond in september meer heeft verdiend. 'We hebben verschrikkelijke pech gehad. We hadden met 2-0 of 3-1 moeten winnen. Ik vond Real Madrid beslist niet de betere ploeg.'

Cruijff spreekt zijn hoop uit voor de return in de Spaanse hoofdstad. 'Daar zullen we vanuit de verdediging moeten spelen. Ik denk dat Piet Keizer en ik in de spits zullen spelen. We spelen beter vanuit de defensie, dat is zeker. Je krijgt er meer verrassing in. Wacht maar, kansloos zijn we zeker niet, want we laten ons niet imponeren. Door geen honderdduizend Spanjaarden. Tot ziens in Madrid.'

Het mag niet baten, de ploeg van Michels verliest na verlengingen van De Koninklijke. Met de 2-1 nederlaag is het Europa Cup I-avontuur van Ajax in 1967 voorbij.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.