Deze clubs moeten de coëfficiënten-euforie volgend seizoen voortzetten

Reacties

Na de laatste speelronde van de Eredivisie gaat de blik al langzaam op volgend seizoen, hoewel Feyenoord op 25 mei nog de Conference League-finale speelt. Hoe ziet de ticketverdeling eruit en wanneer stromen de Europees spelende teams in?

Deze clubs moeten de coëfficiënten-euforie volgend seizoen voortzetten
© Pro Shots

Landskampioen Ajax maakt zich op voor de groepsfase van de Champions League. Mogelijk zit er zelfs een plek in Pot 1 bij de loting in. Dan moet de Champions League-winnaar van dit jaar ook landskampioen zijn geworden. Finalist Real Madrid is dat al, medefinalist Liverpool bezet momenteel de tweede plaats in de Premier League. Op 6 en 7 september zijn de eerste duels in de groepsfase.

PSV stroomt als nummer twee in de derde kwalificatieronde van de Champions League in. Deze duels worden gespeeld op 2/3 augustus en 9 augustus. Worden de Eindhovenaren in dat stadium uitgeschakeld, dan nemen ze deel aan de groepsfase van de Europa League. Dat gebeurt ook als PSV de derde voorronde van de Champions League overleeft, maar vervolgens in de play-offs strandt.

Feyenoord is als derde geëindigd, een plek die formeel derde kwalificatieronde Conference League inhoudt. Door tal van ontwikkelingen (de bekerwinst van PSV en de eigen, huidige droomcampagne) zullen de Rotterdammers echter een aanzienlijk beter ticket incasseren. Wint Feyenoord op 25 mei de Conference League, dan mag het instromen in de groepsfase van de Europa League. Bij een nederlaag tegen AS Roma mag dat eveneens, mits de Romeinen in de Serie A een Europa League-ticket afdwingen. Eindigt de verliezend Europa Cup I-finalist van 1984 buiten de Europa League-zone én rekent het in de finale af met Feyenoord, dan participeert de ploeg van Arne Slot aan de play-offs in het een na belangrijkste toernooi. De groepsfase van de Europa League begint op 8 september, de play-offs zijn op 18 en 25 augustus.

FC Twente is de nummer vier en mag daardoor aantreden in de derde voorronde van de Conference League. De Tukkers hebben de afgelopen jaren op eigen kracht geen coëfficiënt opgebouwd, maar kunnen meeliften met het sterke landencoëfficiënt van Nederland. Daardoor zit een geplaatste status bij lotingen er zeker in. De UEFA hanteert als ondergrens bij het bepalen van de lotingstatussen van clubs een vijfde van het landenoëfficiënt. De wedstrijden in de derde voorronde zijn op 4 en 11 augustus.

De Nederlandse delegatie wordt gecompleteerd met de winnaar van de play-offs, die op 21 juli al moet beginnen aan zijn Europese avontuur in de tweede voorronde van de Conference League. De participanten aan de barrages zijn AZ, FC Utrecht, Vitesse en SC Heerenveen.

Belangrijk seizoen

De Europese delegatie wacht volgend seizoen een belangrijke taak: de zesde plaats van Nederland op de coëfficiëntenlijst in de cyclus 2018-23 verdedigen. De Eredivisie verdedigt een voorsprong van bijna drie punten op Portugal. De achterstand op nummer vijf Frankrijk bedraagt circa twee punten.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.